Χώρα Σφακίων Κρήτης

Χώρα Σφακίων Κρήτης – η παράδοση συναντά την απόλαυση της παραλίας σε αυτό το πολύ γραφικό χωριό στα νότια του νομού Χανίων.

 

Η Χώρα Σφακίων Κρήτης είναι ένα όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, πρωτεύουσα της γραφικής περιοχής των Σφακίων Χανίων. Πριν από κάποιες δεκαετίες είχε περισσότερους κατοίκους, μετά όμως που κατασκευάστηκαν οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι που ενώνουν το νότιο τμήμα του νησιού με το βόρειο, πολλοί κάτοικοι μετακινήθηκαν προς τις βόρειες ακτές της Κρήτης, κυρίως προς την πόλη των Χανίων.

Η Χώρα Σφακίων, βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης των Χανίων. Ο δρόμος που οδηγεί εκεί είναι σε καλή κατάσταση και περνάει μέσα από γραφικά χωριά, όπως οι Βρύσες, το Αμμουδάρι και η Ίμπρος. Η τοπική υπηρεσία λεωφορείων που συνδέει τη Χώρα Σφακίων με τα Χανιά είναι πολύ καλή.

Η Χώρα Σφακίων Κρήτης είναι ένας τόπος παράδοσης, όπου το ελεύθερο πνεύμα και η αυθεντική φιλοξενία των Σφακιανών παραμένουν ζωντανά.


Χώρα Σφακίων Κρήτης – ένα όμορφο, εύκολα προσβάσιμο χωριό

Παρόλο που η Χώρα Σφακίων είναι μεγαλύτερη από άλλα χωριά της περιοχής των Σφακίων και της Νότιας Κρήτης γενικότερα, διατηρεί τον παραδοσιακό της χαρακτήρα.

Μπροστά από το χωριό υπάρχει μια μικρή, ήσυχη παραλία με βότσαλα, και το παλιό, μικρό λιμάνι του χωριού (ένα νέο, μεγαλύτερο λιμάνι έχει πρόσφατα κατασκευαστεί στα ανατολικά του χωριού). Η παραλία περιβάλλεται από ταβέρνες με ποιοτικό φαγητό, ψαροταβέρνες και καφετέριες της Χώρας Σφακίων, όπου μπορείτε να γευτείτε τις τοπικές χανιώτικες σπεσιαλιτέ φτιαγμένες με φρέσκα συστατικά. Στο χωριό υπάρχουν επίσης αρκετές ανέσεις για τους ταξιδιώτες, όπως σούπερ μάρκετ, φούρνος, μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ) και αρκετά καταστήματα.

Εάν περπατήσετε μέσα στη Χώρα Σφακίων Χανίων, πιο πάνω από την παραλία, θα θαυμάσετε τα παλιά, όμορφα σπίτια, από τα οποία κάποια έχουν ανακαινιστεί με κομψό τρόπο, και τα οποία αποτελούν καλό παράδειγμα της όμορφης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής.


Χώρα Σφακίων Κρήτης – ένα παραθαλάσσιο χωριό περιτριγυρισμένο από εξαίσιες παραλίες

Εκτός από την παραλία στη Χώρα Σφακίων, υπάρχουν άλλες εξαιρετικές παραλίες γύρω από το χωριό. Αυτή η υπέροχη ‘‘συλλογή’’ κάποιων από τις καλύτερες παραλίες στα νότια Χανιά, συμπεριλαμβάνει τόσο παραλίες με βότσαλα, όσο και με αμμουδιά.

Μερικές από αυτές τις παραλίες είναι τόσο κοντά στη Χώρα Σφακίων που μπορεί κανείς να τις φτάσει περπατώντας. Και όντως, πολλοί επισκέπτες το κάνουν, καθώς η περιοχή της Χώρας Σφακίων έχει μερικές από τις καλύτερες περιπατητικές διαδρομές στη Δυτική Κρήτη, που συνδυάζουν θέα στο βουνό και τη θάλασσα. Άλλος, πιο ξεκούραστος τρόπος για να φτάσετε στις κοντινές παραλίες, είναι με το καραβάκι.

Οι πιο γνωστές παραλίες γύρω από τη Χώρα Σφακίων είναι ο Ίλιγγας, το Φιλάκι, ο Μαρμαράς και τα Γλυκά Νερά. Η τελευταία δε, είναι η αγαπημένη παραλία των γυμνιστών στην περιοχή.

Πέρα από τις παραλίες, από το λιμάνι της Χώρας Σφακίων μπορείτε να επιβιβαστείτε στο καραβάκι και να πάτε στα όμορφα γειτονικά χωριά Λουτρό, Αγία Ρουμέλη, Παλαιόχωρα, Σούγια, καθώς και στη Γαύδο, ένα νησί μοναδικής, άγριας ομορφιάς, το οποίο αποτελεί το νοτιότερο σύνορο της Κρήτης και της Ελλάδας.

Η Χώρα Σφακίων Κρήτης είναι ένα παραδοσιακό χωριό, χαρακτηριστικό των Σφακίων και του νότου των Χανίων. Επειδή συνδυάζει την εύκολη πρόσβαση με την αυθεντική Κρητική ατμόσφαιρα και τις καταπληκτικές παραλίες στην γύρω περιοχή, οι έξυπνοι επισκέπτες της Δυτικής Κρήτης συμπεριλαμβάνουν τη Χώρα Σφακίων Χανίων στο ταξιδιωτικό τους πρόγραμμα.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>