Χαλέπα Χανίων

Χαλέπα – μια εκλεκτή, αριστοκρατική συνοικία των Χανίων

 

Η Χαλέπα είναι μια εκλεκτή συνοικία των Χανίων. Με τις πολυάριθμες παλιές επαύλεις, πολλές από τις οποίες είναι νεοκλασσικού ρυθμού, θεωρείται η πιο ‘‘αριστοκρατική’’ συνοικία των Χανίων.

Η συνοικία Χαλέπα είναι η περιοχή με την πιο ενδιαφέρουσα σύγχρονη ιστορία. Πολλές σπουδαίες αποφάσεις πάρθηκαν μέσα σε κάποια από αυτά τα υπέροχα κτίρια και σπίτια. Αποφάσεις που άλλαξαν την ιστορία της Κρήτης και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης γενικότερα.


Η ιστορία της Χαλέπας – αν οι τοίχοι μπορούσαν να μιλήσουν

Οι επισκέπτες στη Χαλέπα δυσκολεύονται να φανταστούν τον καίριο ρόλο που έπαιξε αυτή η περιοχή στην πολιτική στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Στα τέλη του 19ου αιώνα αυτή η συνοικία αποτελούσε πόλη – την ομώνυμη πόλη της Χαλέπας – έξω από την παλιά πόλη των Χανίων που περιβαλλόταν από τείχη. Η Χαλέπα ήταν το μέρος όπου οι πλούσιοι κάτοικοι των Χανίων, ιδιαίτερα οι έμποροι, έμεναν με τις οικογένειές, τους λόγω της υγιεινής ατμόσφαιρας και της υπέροχης θέας προς τα Χανιά και τη Βορειοδυτική Κρήτη.

Εκείνο τον καιρό, τα Χανιά ήταν η πρωτεύουσα της Κρήτης. Στη Χαλέπα βρίσκονταν τα προξενεία πολλών ευρωπαïκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, καθιστώντας την έτσι μια πραγματική διεθνή συνοικία, την ‘‘Ευρωπαïκή γειτονιά’’, όπως ονομαζόταν.

Το 1878, στη Χαλέπα υπεγράφη η ‘‘Συνθήκη της Χαλέπας’’, με την οποία εκχωρήθηκε στην Κρήτη η αυτονομία της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η ιστορική αυτή Συνθήκη υπεγράφη ανάμεσα  στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και σε διάφορες Ευρωπαïκές χώρες. Σύμφωνα με αυτήν, η πόλη των Χανίων θα εξακολουθούσε να αποτελεί την πρωτεύουσα του αυτόνομου κράτους της Κρήτης.

Στη Χαλέπα ήταν και το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου, το οποίο σήμερα αποτελεί εθνικό μνημείο. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε ο πιο σημαντικός Έλληνας πολιτικός στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, μια κρίσιμη περίοδος τόσο για την Κρήτη όσο και για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη γενικότερα. Γεννήθηκε και ανατράφηκε σε αυτό το σπίτι στη Χαλέπα.

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπηρέτησε ως πρωθυπουργός του αυτόνομου κράτους της Κρήτης, και έπειτα, μετά την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, ως πρωθυπουργός της Ελλάδας για πολλά χρόνια.


Περπατώντας στους δρόμους και τα στενά της Χαλέπας

Στη σύγχρονη Χαλέπα έχουν χτιστεί πολλά νέα κτίρια. Οι παλιές οικίες και επαύλεις με τους ανθισμένους κήπους είναι λίγες, αλλά βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Η Χαλέπα εξακολουθεί να είναι μια συνοικία που αξίζει να επισκεφθείτε.

Εκτός από την Οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου, στη Χαλέπα βρίσκουμε και το Παλάτι του Πρίγκιπα Γεωργίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1906, στη διάρκεια της επανάστασης του Θέρισσου, στην οποία πρωτοστάτησαν ο Ελευθέριος Βενιζέλος και άλλοι επιφανείς πολιτικοί της Κρήτης, ο Πρίγκιπας Γεώργιος, που τότε διατελούσε Ύπατος Αρμοστής της Κρήτης, λόγω της μεγάλης αντιδημοτικότητας του ανάμεσα στους ντόπιους, αναγκάστηκε να φύγει κρυφά τη νύχτα με καράβι από τα Ταμπακαριά.

Τα Ταμπακαριά είναι η παραθαλάσσια περιοχή της Χαλέπας. Από τα μέσα του 19ου αιώνα, μεγάλα βυρσοδεψεία δημιουργήθηκαν στην ακτή των Ταμπακαριών. Σήμερα  υπάρχουν τα απομεινάρια αυτών των κτιρίων. Στις μέρες μας, τα Ταμπακαριά βρίσκονται σε στάδιο αποκατάστασης, ενώ εδώ θα βρείτε και κάποιες έξοχες ψαροταβέρνες.

Άλλα αξιοπρόσεκτα κτίρια της Χαλέπας είναι η παλιά Ελληνική Πρεσβεία, η παλιά Γαλλική Ακαδημία, στην οποία τώρα λειτουργεί η Σχολή Αρχιτεκτονικής Κρήτης και, φυσικά, η ιδιαίτερα γραφική, ρωσσικού ρυθμού εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής, που είναι πρακτικά αδύνατον να περάσει απαρατήρητη.

Η συνοικία Χαλέπα αποτελεί μια εκλεκτή γειτονιά της Κρήτης, με πλούσια ιστορία που άφησε τα σημάδια της σε όλη την πόλη. Όταν επισκεφτείτε την πόλη των Χανίων, αφιερώστε λίγο χρόνο για να γνωρίσετε τα όμορφα κτίρια της Χαλέπας, να θαυμάσετε την υπέροχη θέα και να νιώσετε την αυθεντική ατμόσφαιρα των περασμένων αιώνων.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>