Φαράγγι του Ίμπρου, Χανιά

Φαράγγι του Ίμπρου, Χανιά: Αν και μικρότερο από το Φαράγγι της Σαμαριάς, το Κρητικό αυτό φαράγγι προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία στους πεζοπόρους.

 

Στη νοτιοδυτική Κρήτη, το Φαράγγι του Ίμπρου στα Χανιά δεν είναι τόσο γνωστό όσο το κοντινό Φαράγγι της Σαμαριάς, το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης. Παρόλα αυτά, πολλοί πεζοπόροι προτιμούν να διασχίσουν το Φαράγγι του Ίμπρου, καθώς προσφέρει μια εντελώς διαφορετική εμπειρία από αυτήν του Φαραγγιού της Σαμαριάς.

Το Φαράγγι του Ίμπρου είναι το δεύτερο πιο γνωστό φαράγγι στα Χανιά και την Κρήτη, μετά το Φαράγγι της Σαμαριάς. Το μήκος του είναι περίπου 11 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 8,5 χιλιόμετρα είναι ιδανικά για πεζοπορία. Εκτείνεται παράλληλα με το Φαράγγι της Σαμαριάς.

Το φαράγγι πήρε το όνομά του από το χωριό Ίμπρος, που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του, στην αρχή του. Σύμφωνα με την παράδοση, το όνομα Ίμπρος δόθηκε στο χωριό από δύο αδέλφια Έλληνες, που πήγαν να ζήσουν εκεί, αφού εκδιώχθηκαν από την Ίμβρο, όταν αυτή παραχωρήθηκε στους Τούρκους.

Για πολλά χρόνια στο παρελθόν, το Φαράγγι του Ίμπρου αποτελούσε τμήμα της διαδρομής που συνέδεε την πόλη των Χανίων με την Χώρα Σφακίων. Ενδιαφέρον γεγονός αποτελεί το ότι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και ύστερα από την ήττα των Ελλήνων και των συμμάχων στη μάχη της Κρήτης, χιλιάδες Βρετανοί στρατιώτες διέσχισαν το Φαράγγι του Ίμπρου με κατεύθυνση τη Νότια Κρήτη ώστε να φτάσουν στην Αίγυπτο.


Διασχίζοντας το Φαράγγι του Ίμπρου Χανίων

Το Φαράγγι του Ίμπρου ξεκινά από το χωριό Ίμπρος, σε υψόμετρο περίπου 750 μέτρων, και καταλήγει στο χωριό Κομιτάδες, περίπου στο επίπεδο της θάλασσας. Μπορείτε να φτάσετε στο χωριό Ίμπρος χρησιμοποιώντας τα τοπικά λεωφορεία. Να θυμάστε ότι το καλοκαίρι το πρωινό λεωφορείο είναι συνήθως γεμάτο πεζοπόρους.

Η πεζοπορία μέσα στο Φαράγγι του Ίμπρου Χανίων είναι σχετικά εύκολη και διαρκεί 2-3 ώρες. Να έχετε κατά νου, όμως, ότι σε μερικά σημεία το έδαφος έχει μεγάλες πέτρες, γι’ αυτό είναι καλύτερο να φοράτε μποτάκια, κατά προτίμηση αυτά που είναι ειδικά για πεζοπορία σε τραχιές επιφάνειες. Επίσης, να βεβαιωθείτε ότι έχετε μαζί σας αρκετό νερό, καθώς το ποταμάκι που διασχίζει το φαράγγι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, στεγνώνει εντελώς το καλοκαίρι.

Όταν αρχίσετε να κατεβαίνετε το Φαράγγι του Ίμπρου, για περίπου μία έως μιάμιση ώρα, το φαράγγι στενεύει όλο και περισσότερο, μέχρι να φτάσετε στο πιο στενό – και πιο γραφικό – μέρος του.

Σε αυτό το σημείο, το φαράγγι είναι πολύ στενό – έχει πλάτος μόνο 2 μέτρα – και οι πλευρές του έχουν ύψος 300 μέτρα. 15 λεπτά πιο πέρα, υπάρχει ένας όμορφος χώρος όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε, και σε άλλα 15 λεπτά θα βρείτε τις λεγόμενες “πόρτες” των βράχων. Μετά τις πόρτες αυτές, το Φαράγγι του Ίμπρου γίνεται όλο και πιο φαρδύ, και ύστερα από μία ώρα περίπου θα φτάσετε στο τέλος της διαδρομής, όπου υπάρχουν δύο ταβέρνες. Εάν θέλετε, μπορείτε να φάτε εκεί, προτείνουμε όμως να περπατήσετε λίγο ακόμη μέχρι το χωριό Κομιτάδες, όπου οι ταβέρνες σερβίρουν πιάτα με παραδοσιακές συνταγές της περιοχής.


Το Φαράγγι του Ίμπρου και τα χωριά Ίμπρος και Κομιτάδες

Το χωριό Ίμπρος στην αρχή του φαραγγιού είναι ένα μικρό, γραφικό χωριό, με κάποιες πολύ καλές ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακό φαγητό.

Δυστυχώς, το ίδιο δεν ισχύει για την περιοχή των Κομιτάδων στο τέρμα του Φαραγγιού του Ίμπρου, καθώς, εξαιτίας των χιλιάδων πεζοπόρων που συγκεντρώνονται εκεί κάθε καλοκαίρι, έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Το καλύτερο μέρος για να φάτε είναι στο κέντρο του παλαιού χωριού των Κομιτάδων.

Το Φαράγγι του Ίμπρου είναι ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φαράγγι στην Κρήτη, ιδανικό για τους πεζοπόρους που δεν θέλουν να αφιερώσουν πολύ χρόνο για να διασχίσουν ένα όμορφο φαράγγι. Παρότι μικρότερο και λιγότερο φημισμένο από τον ‘‘μεγάλο του αδερφό’’, το Φαράγγι της Σαμαριάς, το Φαράγγι του Ίμπρου Χανίων προσφέρει ένα διαφορετικό φυσικό τοπίο και μια ξεχωριστή περιπατητική εμπειρία, που συνιστούμε στους επισκέπτες κάθε ηλικίας.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>