Φαράγγι της Σαμαριάς, Χανιά

Το Φαράγγι της Σαμαριάς στα Χανιά: Το μεγαλύτερο φαράγγι της Κρήτης και της Ευρώπης, με ένα μοναδικό φυσικό τοπίο.

 

Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ο πιο γνωστός φυσικός σχηματισμός στο νομό Χανίων και την Κρήτη. Το φαράγγι βρίσκεται στα νότια του νομού, στην επαρχία Σφακίων, σε απόσταση 45 χιλιομέτρων περίπου από τα Χανιά.

Εκτός από το πιο θεαματικό φαράγγι στα Χανιά, το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης, με συνολικό μήκος 16 χιλιομέτρων. Το πλάτος του ποικίλει σημαντικά, από περίπου 150 μέτρα έως μονάχα 3 μέτρα, και το ύψος του κυμαίνεται από 300 έως 600 μέτρα.


Η ιστορία του Φαραγγιού της Σαμαριάς Χανίων

Το Φαράγγι της Σαμαριάς αποτελούσε πάντοτε ένα ιδιαίτερο μέρος στο νομό Χανίων. Είναι το μεγαλύτερο μεταξύ πολλών εντυπωσιακών φαραγγιών στα Λευκά Όρη της Κρήτης. Το φαράγγι διαθέτει μοναδική χλωρίδα και πανίδα σε όλη την Ευρώπη, με σπάνια λουλούδια και ζώα, όπως τα σπάνια αγριοκάτσικα της Κρήτης, τα Κρι-Κρι.

Το Φαράγγι της Σαμαριάς διατήρησε την ελευθερία του κατά τη διάρκεια όλων των ξένων εισβολών στην Κρήτη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Οθωμανικός στρατός είχε μεγάλες απώλειες όταν προσπάθησε να το καταλάβει. Οι κύριοι λόγοι υπήρξαν το άγριο έδαφος του τόπου αυτού, αλλά κυρίως το ελεύθερο πνεύμα και η πολεμική ικανότητα των Σφακιανών.

Το 1962 το Φαράγγι της Σαμαριάς ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός. Το 1964 οι κάτοικοι του μικρού χωριού της Σαμαριάς μέσα στο φαράγγι, το οποίο και έδωσε το όνομά του στο φαράγγι, χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετεγκατασταθούν σε άλλα χωριά του νομού Χανίων. Το όνομα ‘‘Σαμαριά’’ προέρχεται από την εκκλησία της Οσίας Μαρίας στο χωριό, η οποία προφερόταν σαν μία λέξη: ‘‘Οσία Μαρία’’ – ‘‘Σαμαριά’’.


Φαράγγι της Σαμαριάς – διασχίζοντας το φυσικό θαύμα των Χανίων

Το Φαράγγι της Σαμαριάς εκτείνεται από το Ξυλόσκαλο, που είναι το ψηλότερό του σημείο με ύψος μεγαλύτερο των 1.200 μέτρων, έως το παραθαλάσσιο χωριό της Αγίας Ρουμέλης. Για να περάσετε μέσα από το φαράγγι, πρέπει να πάτε από την πόλη των Χανίων στο Ξυλόσκαλο με λεωφορείο και, αφού φτάσετε το απόγευμα στο χωριό Αγία Ρουμέλη, να πάρετε το καραβάκι για τη Χώρα Σφακίων, και να πάρετε πάλι από εκεί το λεωφορείο για την επιστροφή σας στην πόλη των Χανίων. Για τη διευκόλυνσή σας, υπάρχουν αρκετά τουριστικά πρακτορεία που οργανώνουν εκδρομές στο Φαράγγι της Σαμαριάς. Τα λεωφορεία τους σας αφήνουν στο Ξυλόσκαλο και σας περιμένουν στη Χώρα Σφακίων για να επιστρέψετε. Κάποια από τα πρακτορεία διαθέτουν και έμπειρους ξεναγούς, οι οποίοι κάνουν πιο εύκολη τη διέλευση σας μέσα από το φαράγγι.

Ο συνολικός χρόνος που χρειάζεστε για να διασχίσετε το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι περίπου 5-6 ώρες, ανάλογα με την ταχύτητά σας. Μέσα στο φαράγγι, θα δείτε το εγκαταλελειμμένο πλέον χωριό Σαμαριά. Στο χωριό θα θαυμάσετε την παραδοσιακή Κρητική αρχιτεκτονική και θα παρατηρήσετε ότι κάποια σπίτια διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Αυτά χρησιμοποιούνται από τους φύλακες τους Εθνικού Δρυμού του Φαραγγιού της Σαμαριάς. Λέγεται ότι καμιά φορά τα άγρια Κρι-Κρι πλησιάζουν στα τελευταία σπίτια του χωριού.

Κοντά στο τέλος του Φαραγγιού της Σαμαριάς βρίσκονται οι Σιδηρόπορτες, το πιο στενό τμήμα του φαραγγιού – το οποίο έχει σε αυτό το σημείο πλάτος μόνο 3 μέτρων περίπου – και ένα από τα πιο βαθειά – οι πλευρές του φαραγγιού σε αυτό το σημείο έχουν ύψος περίπου 500 μέτρα. Μετά τις Σιδηρόπορτες θα βρεθείτε έξω από τον κύριο όγκο των Λευκών Ορέων, και ύστερα από περίπου 3 χιλιόμετρα, θα φτάσετε το παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη, που σηματοδοτεί και το τέλος του Φαραγγιού της Σαμαριάς.

Να έχετε υπόψη ότι η πεζοπορία κατά μήκος του Φαραγγιού της Σαμαριάς επιτρέπεται μόνο κατά του μήνες Μάιο μέχρι Οκτώβριο περίπου. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα υπάρχουν ρέματα και χείμαρροι που περνούν μέσα από το φαράγγι και είναι επικίνδυνα για τους πεζοπόρους.

Κατά την επίσκεψή σας στα Χανιά, το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα μέρος που πρέπει να επισκεφθείτε, ένας τόπος μοναδικής φυσικής ομορφιάς, απαράμιλλος με οτιδήποτε άλλο έχετε δει. Ένας περίπατος στον Εθνικό Δρυμό του Φαραγγιού της Σαμαριάς στα Χανιά είναι μια σπάνια ταξιδιωτική εμπειρία στην Κρήτη που συνιστούμε ανεπιφύλακτα.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>