Σούγια Κρήτης

Σούγια Κρήτης: Ένα μικρό, ήσυχο χωριό στα νότια του νομού Χανίων, με μια μεγάλη, υπέροχη παραλία και εξαιρετικά μονοπάτια για πεζοπορία.

 

Η Σούγια Κρήτης είναι το ιδανικό μέρος για να χαλαρώσει κανείς. Το χωριό βρίσκεται γύρω στα 70 χιλιόμετρα νότια της πόλης των Χανίων.

Το χωριό Σούγια Χανίων, εξαιτίας της σχετικής του απομόνωσης, έχει διατηρήσει τον αυθεντικό χαρακτήρα των χωριών της Νότιας Κρήτης, και είναι το ιδανικό μέρος για πραγματική χαλάρωση. Ωστόσο, καθώς αποτελεί γνωστό προορισμό –λιγότερο γνωστό από την Παλαιόχωρα, για παράδειγμα, αλλά με πιστούς επισκέπτες- έχει επαρκείς ανέσεις για τους ταξιδιώτες, όπως μικρές ταβέρνες, καφετέριες και μπαρ. Η νυχτερινή ζωή στη Σούγια, παρόλο που είναι ενδιαφέρουσα, είναι πιο αργή και πιο χαλαρή από την καλοκαιρινή φρενίτιδα της Βόρειας Κρήτης.

Ο δρόμος από την πόλη των Χανίων για τη Σούγια είναι σχετικά στενός και με στροφές. Ωστόσο, η διαδρομή της μιάμισης ώρας είναι πολύ γραφική: περνάει από την πεδιάδα του Αλικιανού, με τις πολλές πορτοκαλιές, ανεβαίνει στο βουνό, περνάει από το χωριό Αγία Ειρήνη και το ομώνυμο φαράγγι, και τέλος κατεβαίνει μέσα από παραδοσιακά χωριουδάκια γεμάτα βελανιδιές και ελιές, καθώς φτάνει στη Σούγια.

Μπορείτε, επίσης, να φτάσετε στη Σούγια από το χωριό Παλαιόχωρα, μέσα από ένα δρόμο με στροφές που περνάει μέσα από γραφικά χωριά όπως τα Τεμένια.

Τέλος, όπως συνηθίζεται για τα περισσότερα παραθαλάσσια χωριά στη Νότια Κρήτη, η πρόσβαση στη Σούγια μπορεί να γίνει και με καραβάκι από τα χωριά Παλαιόχωρα, Χώρα Σφακίων και Αγία Ρουμέλη.


Σούγια Κρήτης – ένα χωριό με πραγματικά μεγάλη παραλία

Η Σούγια βρίσκεται στο στόμιο του ιδιαίτερα γραφικού φαραγγιού της Αγίας Ερήνης, ενός από τα μεγαλύτερα των Χανίων.

Η κεντρική παραλία μπροστά από το χωριό εχει μικρά βότσαλα και καθαρά, κρυστάλλινα νερά. Είναι σχετικά οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Όσον αφορά τις παραλίες, η Σούγια της Κρήτης είναι ένας φυσικός παράδεισος, με συνολικό μήκος παραλίας 1,5 χιλιόμετρα και πολλά δέντρα δίπλα στη θάλασσα που προσφέρουν σκια τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Κάθε επισκέπτης μπορεί να βρει τη δική του θέση στον ήλιο στη Σούγια.

Καθώς η Σούγια “ανακαλύφθηκε” από τους χίπις πριν από μερικές δεκαετίες, μην εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι στη Σούγια είναι μια από τις πιο γνωστές παραλίες γυμνιστών στην Κρήτη. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της μεγάλης παραθαλάσσιας ζώνης της Σούγιας.


Σούγια Κρήτης – ιστορία και περιπατητικά μονοπάτια

Η Σούγια Χανίων έχει χτιστεί στην ίδια ακριβώς τοποθεία με την αρχαία Συία, από την οποία πήρε και το όνομά της. Οι εργασίες ανασκαφής συνεχίζονται εδώ και πολλά χρόνια, και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η Σούγια έχει μείνει σχετικά ανεπηρέαστη από τον τουρισμό: είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πάρει κανείς άδεια οικοδόμησης είτε μέσα είτε κοντά στο χωριό.

Η αρχαία Σούγια ή Συία, υπήρξε λιμάνι της πόλης της Ελύρου, μιας από τις πιο εξέχουσες αρχαίες πόλεις στη Δυτική Κρήτη. Η Συία άνθισε κατά τα Ρωμαïκά και Βυζαντινά χρόνια, αλλά στο τέλος καταστράφηκε από τους Σαρακηνούς πειρατές τον 9ο αιώνα μ.Χ.

Άλλη μεγάλη αρχαία πόλη κοντά στη Σούγια ήταν η Λισσός, το δεύτερο λιμάνι της Ελύρου. Η Λισσός ήταν γνωστή για το ναό του Ασκληπιού και ήταν το ιατρικό κέντρο της αρχαίας Κρήτης. Υπάρχουν δύο τρόποι για να πάει κανείς από τη Σούγια στη Λισσό: ο ένας είναι με καραβάκι και ο άλλος με τα πόδια. Η δεύτερη επιλογή είναι μέσα από ένα ιδιαίτερα γραφικό μονοπάτι, μια διαδρομή περίπου δύο ωρών.

Μιλώντας για περιπατητικά μονοπάτια, η Σούγια Χανίων είναι το βασίλειο του πεζοπόρου. Μια υπέροχη και ταυτόχρονα σύντομη διαδρομή πεζοπορίας είναι προς το εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης. Το μονοπάτι προς την Αγία Ειρήνη ανεβαίνει μια βουνοπλαγιά γεμάτη πεύκα και προσφέρει εκπληκτική θέα στη Σούγια και στη θάλασσα της Νότιας Κρήτης.

Άλλη υπέροχη διαδρομή πεζοπορίας κοντά στη Σούγια είναι μέσα από το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης. Μπορείτε να φτάσετε στο χωριό της Αγίας Ειρήνης με λεωφορείο της τοπικής συγκοινωνίας σε περίπου μισή ώρα. Από την Αγία Ειρήνη, εκτείνεται μέχρι τη Σούγια της Κρήτης το ομώνυμο φαράγγι. Το μονοπάτι θεωρείται εύκολο για να το διασχίσει κανείς και η πεζοπορία διαρκεί γύρω στις 4 ώρες.

Η Σούγια Κρήτης αποτελεί ταυτόχρονα ένα ήσυχο, μικρό χωριό του νομού Χανίων, έναν παράδεισο για όσους αγαπούν την παραλία και μία ιστορική τοποθεσία γεμάτη γραφικά μονοπάτια πεζοπορίας. Παρά το ότι βρίσκεται κάπως μακριά από την πόλη των Χανίων, η Σούγια Κρήτης είναι ένας τόπος που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>