Πλάκα Κρήτης

Πλάκα Κρήτης: Το χωριό στο νομό Χανίων με την εκπληκτική θέα προς τον κόλπο της Σούδας, σε μια τοποθεσία με εξαίρετο φυσικό περιβάλλον.

 

Η Πλάκα Κρήτης είναι ένα γραφικό χωριό στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου του Αποκόρωνα, πολύ κοντά στην παραλία. Βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά την πόλης των Χανίων, από την οποία υπάρχουν συχνά δρομολόγια λεωφορείων.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της άριστης τοποθεσίας και της εντυπωσιακής θέας προς τον κόλπο της Σούδας, η Πλάκα της Κρήτης έχει προσελκύσει πολλούς αγοραστές εξοχικών κατοικιών από όλη την Ευρώπη, κυρίως από τη Μεγάλη Βρεττανία. Σήμερα εκτιμάται ότι γύρω στους μισούς κατοίκους του χωριού είναι ξένοι υπήκοοι.

Η Πλάκα Χανίων έχει μια όμορφη κεντρική πλατεία γύρω από την οποία υπάρχουν καφετέριες και ταβέρνες. Γενικά, οι ανέσεις για τους επισκέπτες τόσο στην Πλάκα όσο και στα γειτονικά χωριά είναι άριστες.


Πλάκα Κρήτης – χτισμένη σε ένα από τα καλύτερα σημεία με πανοραμική θέα στον Κόλπο της Σούδας

Η τοποθεσία στην οποία βρίσκεται η Πλάκα Χανίων είναι εξαιρετική: Το χωριό βρίσκεται πάνω σε ένα λόφο 70 μέτρων, ακριβώς δίπλα στη θάλασσα της Βόρειας Κρήτης. Η θέα που προσφέρει προς τον Κόλπο της Σούδας κυριολεκτικά κόβει την ανάσα.

Η ακτογραμμή της Πλάκας είναι γενικά απότομη και βραχώδης, μπορείτε όμως εύκολα να κολυμπήσετε στα κρυστάλλινα νερά στη γειτονική Αλμυρίδα με την υπέροχη, τεράστια αμμώδη παραλία της. Η Αλμυρίδα βρίσκεται πολύ κοντά στην Πλάκα – σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου.

Η Πλάκα Χανίων ανήκει στην περιοχή της Χερσονήσου του Αποκόρωνα, που είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα μέρη της Κρήτης. Στον Αποκόρωνα υπάρχουν πολλά μικρά και γραφικά χωριά που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τον παραδοσιακό αγροτικό τους χαρακτήρα. Η Πλάκα κατέχει αναμφίβολα μια θέση ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα χωριά.

Κοντά στην Πλάκα Κρήτης βρίσκονται τα χωριά Κόκκινο Χωριό και Καμπιά. Επίσης, αν θέλετε να επισκεφτείτε και άλλες παραλίες εκτός από αυτές της γειτονικής Αλμυρίδας, οι παραλίες στις Καλύβες είναι επίσης πολύ κοντά.


Πλάκα Κρήτης – ένα χωριό με υπέροχο φυσικό περιβάλλον

Ο λόφος πάνω στον οποίο είναι χτισμένη η Πλάκα βρίσκεται στην πλαγιά του όρους Δραπανοκεφάλα. Εκτός από την υπέροχη θέα στον Κόλπο της Σούδας Χανίων, η Πλάκα προσφέρει άφθονη θέα στα Λευκά Όρη.

Το φυσικό τοπίο γύρω από την Πλάκα είναι ιδιαίτερα γραφικό, γεμάτο πεύκα, ελαιώνες, αμπέλια και πλούσια βλάστηση. Η Πλάκα είναι ένα από τα καλύτερα μέρη για να ξεκινήσετε την πεζοπορία σας, εφόσον επιθυμείτε να εξερευνήσετε με τα πόδια την ύπαιθρο του Αποκόρωνα.

Παρόλο που η Πλάκα Κρήτης βρίσκεται σε κάποιο υψόμετρο και δεν έχει αμμώδη παραλία, υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες νεροσπηλιές στη βραχώδη ακτή μπροστά από το χωριό.

Ένα από τα πιο φανταστικά θεάματα στην Πλάκα Χανίων είναι το ηλιοβασίλεμα. Η θέση του χωριού προσφέρει εκπληκτική θέα προς το σημείο που δύει ο ήλιος πίσω από τον κόλπο της Σούδας. Αν επισκεφθείτε το χωριό προτείνουμε να μείνετε μέχρι εκείνη την ώρα για να απολαύσετε την υπέροχη θέα.

Το καλοκαίρι λαμβάνει χώρα ένα γνωστό μουσικό φεστιβάλ στο χωριό, τα “Πλακιανά”, προς τιμή του Μιχαήλ Παπαδάκη από την Πλάκα, ενός γνωστού μουσικού και οργανοπαίκτη της κρητικής λύρας.

Η Πλάκα της Κρήτης είναι ένας ιδιαίτερος τόπος στην ιδιαίτερη περιοχή του Αποκόρωνα Χανίων. Το πλήθος των επισκεπτών της και των μόνιμων κατοίκων της από όλον τον κόσμο συμφωνούν ότι η Πλάκα Κρήτης είναι από μόνη της ένα εξαιρετικό αξιοθέατο των Χανίων.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>