Πεζοπορία στην Κρήτη

Πεζοπορία στην Κρήτη – περιπέτειες σε ένα από τα καλύτερα μέρη για πεζοπορία στην Ευρώπη

 

Η πεζοπορία στην Κρήτη είναι μια υπέροχη εμπειρία, η οποία προσελκύει πολλούς ανθρώπους κάθε χρόνο σε αυτό το νησί της ανατολικής Μεσογείου. Η Κρήτη, πέρα από τις θαυμάσιες παραλίες και τα διάσημα θέρετρα της, είναι ένα νησί με πολλά βουνά. Η πεζοπορία είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γνωρίσετε την πραγματική ψυχή της Κρήτης, τα ορεινά χωριουδάκια της, τις βουνοκορφές της και τα φαράγγια της.

Υπάρχουν τρεις μεγάλες οροσειρές, ιδανικές για πεζοπορία στην Κρήτη. Στα δυτικά, βρίσκονται τα Λευκά Όρη, με υψόμετρο 2453 μέτρα. Στο κέντρο του νησιού, βρίσκεται το Όρος Ίδη ή Ψηλορείτης, με υψόμετρο 2456 μέτρα. Και στα ανατολικά βρίσκεται το Όρος Δίκτη, με υψόμετρο 2148 μέτρα. Υπάρχουν εξαιρετικές διαδρομές πεζοπορίας σε κάθε ένα από αυτά τα βουνά.


Πεζοπορία στην Κρήτη – το Ευρωπαϊκό μονοπάτι E4

Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 διασχίζει όλη την Κρήτη και καταλήγει στην ανατολική της πλευρά. Το Ε4 είναι ένα μονοπάτι πεζοπορίας το οποίο ξεκινάει από την Πορτογαλία, συνεχίζει μέσα από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την ηπειρωτική Ελλάδα και καταλήγει στην Κρήτη. Το μονοπάτι πεζοπορίας Ε4 στην Κρήτη ξεκινάει από το Ελαφονήσι στα δυτικά και καταλήγει στον Κάτω Ζάκρο στα ανατολικά. Το μονοπάτι Ε4 οριοθετείται με κιτρινόμαυρες πινακίδες.

Όταν κάνετε πεζοπορία στην Κρήτη κατά μήκος του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, έχετε κατά νου ότι υπάρχουν τμήματα του μονοπατιού που είναι δύσκολα, ή ακόμη και πολύ δύσκολα. Καθώς το έδαφος είναι βραχώδες, θα πρέπει να φοράτε καλές μπότες πεζοπορίας με ικανή στήριξη για τους αστράγαλους. Πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να πάρετε κάποια εφόδια μαζί σας – πρώτα και κύρια αρκετό νερό, λόγω του θερμού κλίματος του νησιού.

Είναι χρήσιμο επίσης να γνωρίζετε ότι υπάρχει η πιθανότητα κάποια τμήματα του μονοπατιού να έχουν κλείσει (για παράδειγμα από πέτρες που έχουν παρασυρθεί από τη βροχή ή τους χείμαρρους). Οπότε, πριν ξεκινήσετε την πεζοπορία στην Κρήτη, είναι καλή ιδέα, πέρα από το να έχετε έναν καλό χάρτη πεζοπορίας, να ρωτήσετε τους ντόπιους σχετικά με την παρούσα κατάσταση του μονοπατιού.

Κάτι άλλο που πρέπει να θυμάστε όσον αφορά το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 είναι ότι χωρίζεται σε δύο παράλληλα μονοπάτια στη Σούγια. Το βόρειο μονοπάτι είναι ορεινό και πρέπει να έχετε εμπειρία στην ορεινή πεζοπορία για να το διασχίσετε. Το νότιο μονοπάτι πηγαίνει παράλληλα με τη νότια ακτή του νησιού και είναι ένα από τα πιο γραφικά μονοπάτια πεζοπορίας στην Κρήτη. Παρόλα αυτά, αυτό το νότιο μονοπάτι είναι πολύ δύσκολο σε κάποια σημεία, ή ακόμη και απροσπέλαστο, κυρίως στην περιοχή ανάμεσα στη Σούγια, την Αγία Ρουμέλη και τη Χώρα Σφακίων. Το μήκος του κάθε μονοπατιού είναι περίπου 320 χιλιόμετρα.


Πεζοπορία στην Κρήτη – άλλα μονοπάτια πεζοπορίας

Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 δεν είναι το μοναδικό μονοπάτι στο οποίο μπορείτε να κάνετε πεζοπορία στην Κρήτη. Στο νησί υπάρχουν πολλά άλλα μονοπάτια πεζοπορίας, τα οποία συνήθως οριοθετούνται με κόκκινες επιγραφές.

Μερικά από τα πιο γραφικά μονοπάτια ακολουθούν τη νότια ακτή. Καθώς πολλά από αυτά τα μονοπάτια είναι εύκολα, αποτελούν την καλύτερη επιλογή για πεζοπορία στην Κρήτη, αν δεν είστε έμπειροι.

Υπάρχουν επίσης σε ολόκληρο το νησί εντυπωσιακά μονοπάτια που περνούν μέσα από φαράγγια. Η Κρήτη φημίζεται για τα φαράγγια της, όπως το Φαράγγι της Σαμαριάς, το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης. Το να διασχίσετε το Φαράγγι της Σαμαριάς αποτελεί μια από τις καλύτερες εμπειρίες πεζοπορίας στην Κρήτη.

Όταν κάνετε πεζοπορία στην Κρήτη, θα βρείτε επίσης και πολλές σπηλιές, αρκετές από τις οποίες παρουσιάζουν ενδιαφέρον. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότερες από 3.500 σπηλιές στην Κρήτη. Η πιο γνωστή σπηλιά είναι το Ιδαίο Άντρο στην κεντρική Κρήτη, το οποίο, κατά την αρχαία Ελληνική μυθολογία, αποτελεί τον τόπο γέννησης του Δία, του βασιλιά των Θεών.

Η πεζοπορία στην Κρήτη είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό άθλημα. Είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθετε το άλλο, “μυστικό” κομμάτι του νησιού, το οποίο είναι κρυμμένο στα ψηλά βουνά του, τους απότομους γκρεμούς του και τα φαράγγια του. Η τεράστια ποικιλία από μονοπάτια κάθε βαθμού δυσκολίας, κάνει την πεζοπορία στην Κρήτη μια εμπειρία που θα πρέπει να δοκιμάσετε όταν εξερευνείτε αυτό το υπέροχο νησί.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στην Κρήτη >>