Παλιά Πόλη Χανίων

Παλιά Πόλη των Χανίων – το χωνευτήρι του Ενετικού, του Οθωμανικού και του Εβραϊκού αρχιτεκτονικού ρυθμού, και μια εμπειρία που δύσκολα θα ξεχάσετε.

 

Η επίσκεψη στην Παλιά Πόλη των Χανίων αποτελεί απαραίτητη εμπειρία για τον ταξιδιώτη στην Κρήτη. Η παλία πόλη αποτελεί το πρώτο τμήμα της πόλης των Χανίων που δημιουργήθηκε και περιβάλλει το Ενετικό Λιμάνι.

Με τα στενά, ελικοειδή δρομάκια και τους διαφορετικούς αρχιτεκτονικούς ρυθμούς, τον Ενετικό, τον Οθωμανικό και τον Εβραϊκό, η Παλιά Πόλη των Χανίων είναι ένας τόπος εντυπωσιακών αντιθέσεων, αλλά και εξαιρετικής αρμονίας.


Οδός Χάληδων – ο κύριος δρόμος της Παλιάς Πόλης των Χανίων

Η οδός Χάληδων είναι το καλύτερο σημείο για να ξεκινήσετε την εξερεύνησή σας στην Παλιά Πόλη. Εδώ θα βρείτε την παλιά Ενετική εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου. Αυτή η παλιά πέτρινη εκκλησία υπήρξε μια από τις πιο όμορφες και επιβλητικές στα χρόνια των Ενετών. Κατά την Οθωμανική Κατοχή μετατράπηκε σε τζαμί. Σήμερα, είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο των Χανίων, με πολλά ενδιαφέροντα ευρήματα από κάθε γωνιά του νομού.

Απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, στη Χάληδων υπάρχει μια μικρή πλατεία που στην πιο απομακρυσμένη της πλευρά βρίσκεται η Μητρόπολη των Χανίων, αφιερωμένη στους τρεις Μάρτυρες. Το κτίριο της Μητρόπολης είναι εντυπωσιακό, παρόλο που είναι σχετικά πρόσφατο – χρονολογείται από το 19ο αιώνα. Ωστόσο, το τέμπλο και κάποια τμήματα του κτιρίου χρονολογούνται από το 14ο αιώνα.

Και στις δύο πλευρές της οδού Χάληδων θα δείτε μερικά από από τα καλύτερα αξιοθέατα που έχουν να σας προσφέρουν τα Χανιά: γραφικά ανακαινισμένα κτίρια που έχουν χτιστεί αιώνες πριν, μικρά όμορφα ξενοδοχεία, παραδοσιακά μαγαζάκια, επισκέπτες από όλον τον κόσμο, η οδός Χάληδων είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο μέρος για να κάνετε τον περίπατό σας στην πόλη των Χανίων.


Τα καταστήματα και η Δημοτική Αγορά στην Παλιά Πόλη των Χανίων

Από την εποχή της ενετοκρατίας, η Παλιά Πόλη αποτελούσε το εμπορικό κέντρο των Χανίων. Παρόλο που σήμερα αρκετά καταστήματα βρίσκονται στο καινούργιο τμήμα της πόλης, η Παλιά Πόλη εξακολουθεί να είναι το εμπορικό κέντρο για τα παραδοσιακά και πιο αυθεντικά προϊόντα των Χανίων.

Στην οδό Σκλίδροφ θα βρείτε πολλά μικρά καταστήματα που πωλούν δερμάτινα είδη, για τα οποία είναι γνωστά τα Χανιά, και τα οποία κατασκευάζονται με παραδοσιακές μεθόδους. Εδώ θα βρείτε τα ανθεκτικά στιβάνια, τις παραδοσιακές μπότες που στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν από τους Κρητικούς στις ορεινές, βραχώδεις περιοχές του νησιού.

Ανατολικά της Χάληδων βρίσκεται η συνοικία της Σπλάντζιας με τα χαρακτηριστικά της παλιά σπίτια με τα ξύλινα μπαλκόνια. Σήμερα στη Σπλάντζια υπάρχουν πολλά καταστήματα που πωλούν συλλεκτικά μαχαίρια, αριστοτεχνικά κατεργασμένα στην Κρήτη από έμπειρους τεχνίτες.

Τέλος, στη νοτιοανατολική άκρη της Παλιάς Πόλης των Χανίων βρίσκεται ένα από τα ορόσημα της πόλης, η Δημοτική Αγορά. Η Αγορά είναι ένα κτίριο σε σχήμα σταυρού, που χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα. Κάποιοι ιστορικοί πιστεύουν ότι χτίστηκε σύμφωνα με το αρχιτεκτονικό σχέδιο της Αγοράς της Μασσαλίας στη Γαλλία που έχει το ίδιο σχήμα. Μέσα στη Δημοτική Αγορά θα βρείτε όλα τα είδη τοπικών προϊόντων, από ελιές μέχρι παραδοσιακό τυρί, φρούτα, λαχανικά, κρέατα, ψάρια, βότανα, κτλ. – η ποικιλία των προϊόντων είναι εντυπωσιακή.

Η Παλιά Πόλη των Χανίων είναι ένα μοναδικό μέρος σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, όπου ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, από την Ενετική και την Οθωμανική εποχή,  έχουν σωθεί μέχρι τις μέρες μας, ενώ πολλά από αυτά διατηρούνται ‘‘ζωντανά’’, καθώς χρησιμοποιούνται σαν μουσεία, καταστήματα, ταβέρνες, καφετέριες και μικρά ξενοδοχεία. Ένας απαραίτητος σταθμός κατά το ταξίδι σας στην Κρήτη, η Παλιά Πόλη των Χανίων διατηρεί πολλή από την παλιά της αίγλη, προσελκύοντας πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέπτες κάθε χρόνο από όλον τον κόσμο.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>