Παλαιόχωρα Κρήτης

Παλαιόχωρα Κρήτης: Ένας θαυμάσιος προορισμός στα νότια του νομού Χανίων, με αυθεντική ατμόσφαιρα χωριού και πολλές υπέροχες παραλίες.

 

Η Παλαιόχωρα Κρήτης είναι το μεγαλύτερο χωριό στα νότια του νομού Χανίων. Είναι ένας πολύ γνωστός προορισμός σε όλη την Ευρώπη.

Η Παλαιόχωρα Κρήτης βρίσκεται περίπου 75 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων. Ο δρόμος είναι σε άριστη κατάσταση. Πρώτα παίρνετε την εθνική οδό από Χανιά προς Κίσσαμο και στη συνέχεια το δρόμο προς Παλαιόχωρα που είναι καινούργιος και πλατύς.

Υπάρχουν τακτικά και συχνά δρομολόγια λεωφορείων από τα Χανιά στην Παλαιόχωρα Κρήτης. Η διαδρομή με το λεωφορείο είναι πολύ ενδιαφέρουσα γιατί περνάει από πολλά παραδοσιακά χωριουδάκια, δύο από τα οποία είναι και τα ιστορικά χωριά Φλώρια και Κάνδανος.

Η Παλαιόχωρα είναι χτισμένη σε στρατηγικό σημείο, στην άκρη μιας χερσονήσου που δεσπόζει πάνω από δύο μεγάλους κόλπους. Το 1279 οι Ενετοί έχτισαν ένα μεγάλο κάστρο, το Σέλινο, ακριβώς στη μύτη της χερσονήσου της Παλαιόχωρας. Το κάστρο κατακτήθηκε και καταστράφηκε από το φημισμένο πειρατή Χαïρεντίν Μπαρμπαρόσα το 1539. Στις μέρες μας, το Καστρο Σέλινο έχει αναστηλωθεί και οι επισκέπτες στην Παλαιόχωρα έχουν την ευκαιρία να νιώσουν την αίσθηση αυτής της στρατηγικής, οχυρωμένης τοποθεσίας.


Παλαιόχωρα Κρήτης – ένα χωριό με μοναδική, εξαίσια ατμόσφαιρα

Αυτό που τραβάει περισσότερο τους επισκέπτες στην Παλαιόχωρα είναι η έξοχη ατμόσφαιρα του όμορφου παραθαλάσσιου χωριού στη Νότια Κρήτη.

Η Παλαιόχωρα Χανίων πρώτα “ανακαλύφθηκε” από τους χίπις τη δεκαετία του 60. Πολλοί από αυτούς έμειναν μόνιμα, έχτισαν τα δικά τους σπίτια και δημιούργησαν οικογένειες στην Παλαιόχωρα. Αυτούς τους πρώτους ταξιδιώτες ακολούθησαν κι άλλοι, και έτσι, χρόνο με το χρόνο η Παλαιόχωρα έγινε γνωστή σε όλη την Ευρώπη.

Ωστόσο, παρόλο που η Παλαιόχωρα είναι τώρα ένας διάσημος προορισμός, η χαρακτηριστική ατμόσφαιρα της του μικρού, όμορφου, παραθαλάσσιου χωριού της Μεσογείου έχει παραμείνει ανέγγιχτη. Πολλοί από τους επισκέπτες που έρχονται για πρώτη φορά εντυπωσιάζονται από τη μοναδική, ζεστή αίσθηση αυθεντικής Κρητικής φιλοξενίας που αποπνέει. Τα μικρά, πλακόστρωτα δρομάκια, τα διακριτικά αλλά κομψά καταστήματα, οι όμορφες ταβέρνες και καφετέριες, όλα προσθέτουν στη μοναδική ατμόσφαιρα της Παλαιόχωρας.

Τα απογεύματα του καλοκαιριού, το κέντρο της Παλαιόχωρας είναι κλειστό για τα οχήματα, και μετατρέπεται στο απόλυτο σημείο συνάντησης. Είναι σαν μια μεγάλη πλατεία χωριού, όπου οι ταβέρνες και οι καφετέριες βγάζουν έξω τα τραπέζια τους, ενώ δίπλα βρίσκονται παραδοσιακά μαγαζάκια.


Οι καταπληκτικές παραλίες της Παλαιόχωρας Κρήτης

Η Παλαιόχωρα Χανίων είναι ιδιαίτερα γνωστή σε όλο το νησί για τις πολυάριθμες παραλίες της. Στις δύο παράκτιες ζώνες, στα ανατολικά και στα δυτικά του χωριού, υπάρχει ακτογραμμή περίπου 18 χιλιομέτρων, η οποία είναι προσβάσιμη στο μεγαλύτερο μέρος της.

Από αυτή την εκλεκτή συλλογή περισσότερων από 10 παραλιών στην Παλαιόχωρα, κάποιες από τις οποίες είναι αμμουδερές και κάποιες με βότσαλα, οι πιο γνωστές είναι η Πλατιά Άμμος, τα Χαλίκια, ο Ψηλός Βόλακας και ο Κριός.

Όλες οι παραλίες της Παλαιόχωρας έχουν κρυστάλλινα νερά και είναι από τις καλύτερες της Κρήτης για υποβρύχιες καταδύσεις. Στις οργανωμένες παραλίες, όπως αυτή που είναι μέσα στο χωριό, θα βρείτε ξαπλώστρες και ομπρέλες. Επίσης, μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ.

Όσον αφορά την πρόσβαση στις γύρω περιοχές, η Παλαιόχωρα, με το μεγάλο της λιμάνι, είναι το ιδανικό μέρος για εκδρομές με το καράβι σε κάποιους από τους καλύτερους προορισμούς στη Νότια Κρήτη. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η Σούγια, η Αγία Ρουμέλη, το Λουτρό, η Χώρα Σφακίων και το νησί της Γαύδου, που είναι το νοτιότερο άκρο της Ελλάδας.

Επιπλέον, μπορείτε να κάνετε πεζοπορία σε διάφορα μέρη γύρω από την Παλαιόχωρα, σε υπέροχα φαράγγια του νομού Χανίων, όπως το Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης και, φυσικά, το περίφημο Φαράγγι της Σαμαριάς, το μακρύτερο φαράγγι της Ευρώπης.

Η Παλαιόχωρα Κρήτης είναι ένα εξαιρετικό μέρος, ίσως το πιο ενδιαφέρον χωριό στα νότια του νομού Χανίων. Με τη μοναδική της, αυθεντική ατμόσφαιρα, τις πολυάριθμες όμορφες παραλίες της και τις ανέσεις που παρέχει, η Παλαιόχωρα Κρήτης θα πρέπει να βρίσκεται στο πρόγραμμα κάθε επισκέπτη του νησιού.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>