Λουτρό Κρήτης

Λουτρό Κρήτης: Ένα από τα πιο όμορφα παραθαλάσσια χωριά στην Ελλάδα που βρίσκεται στα Σφακιά και το νότο των Χανίων, με θαυμάσια παραλία και υπέροχο φυσικό περιβάλλον.

 

Το Λουτρό Κρήτης είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό μοναδικής ομορφιάς και γοητείας στο νομό Χανίων. Το Λουτρό θεωρείται από πολλούς επισκέπτες της Κρήτης ως ένα από τα πιο γραφικά παραθαλάσσια χωριά της Μεσογείου.

Το Λουτρό βρίσκεται στην ακτή της Νότιας Κρήτης, στην περιοχή των Σφακίων Χανίων. Είναι κοντά στην πρωτεύουσα της περιοχής, τη Χώρα Σφακίων.

Δεν υπάρχουν ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι για να φτάσει κανείς στο Λουτρό Κρήτης. Υπάρχει μόνο ένας στενός χωματόδρομος μέσω του οποίου μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια. Ο μόνος πρακτικός τρόπος για να φτάσετε στο Λουτρό είναι με καραβάκι από τα γειτονικά χωριά Χώρα Σφακίων και Αγία Ρουμέλη.


Λουτρό Κρήτης – ένα μικρό χωριό γεμάτο αυθεντική, παραθαλάσσια γοητεία

Στο Λουτρό Χανίων, όλα τα παραδοσιακά σπίτια έχουν  χτιστεί γύρω από τη μικρή παραλία και την προβλήτα όπου δένουν τα σκάφη. Πιο πάνω από το χωριό, οι απότομες βουνοπλαγιές, ύψους 600 μέτρων, σχηματίζουν ένα πολύ γραφικό τοπίο, καθώς το Λουτρό είναι χτισμένο στο στενό χώρο ανάμεσα στα ψηλά βράχια και τη θάλασσα.

Επειδή δεν υπάρχει πρόσβαση για τα αυτοκίνητα στο Λουτρό, υπάρχουν μόνο δύο στο χωριό που χρησιμοποιούνται για να μεταφέρουν τα αγαθά από τις βάρκες στα τοπικά καταστήματα. Το χωριό αποτελεί έναν παράδεισο για τους πεζούς, μοναδικό στην Κρήτη.

Η παραλία στο Λουτρό Χανίων είναι μικρή και πραγματικά υπέροχη. Έχει κρυστάλλινα νερά, είναι σχετικά ζεστή και είναι προστατευμένη από τους ανέμους. Οι περισσότεροι επισκέπτες στο Λουτρό περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στην υπέροχη παραλία.

Όμως, και το ίδιο το χωριό είναι εξίσου ενδιαφέρον. Με τα μικρά, παραδοσιακά, άσπρα σπίτια του, τα οποία είναι τόσο χαρακτηριστικά των ελληνικών νησιών, τον περιβάλλοντα χώρο και την όμορφη παραλία, το Λουτρό Κρήτης είναι ένας τόπος που εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά.

Υπάρχουν αρκετές ανέσεις για τους επισκέπτες στο Λουτρό, που περιλαμβάνουν ταβέρνες, καφετέριες, μίνι μάρκετ και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Έχετε μόνο υπόψη ότι στο χωριό δεν υπάρχει τράπεζα ή αυτόματο μηχάνημα ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ), γι’ αυτό είναι απαραίτητο να διαθέτετε μετρητά για τις καθημερινές σας ανάγκες.


Λουτρό Κρήτης – ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό με ιστορία χιλιάδων χρόνων

Το Λουτρό Χανίων κατοικούνταν από τα αρχαία χρόνια. Υπήρξε λιμάνι της αρχαίας Ανώπολης, η οποία βρισκόταν στην κορυφή του βουνού πάνω από το Λουτρό. Το όνομα του χωριού προέρχεται από τα λουτρά που βρισκόταν εδώ εκείνη την εποχή.

Η αρχαία πόλη που βρισκόταν στην τοποθεσία που είναι σήμερα το Λουτρό, ονομαζόταν Φοίνικας. Γι’ αυτό το λόγο, σήμερα μια τοποθεσία κοντά στο Λουτρό ονομάζεται Φοίνικας. Ο Φοίνικας άκμασε κατά τα Ελληνιστικά και Ρωμαïκά χρόνια, ώσπου κατακτήθηκε από τους Σαρακηνούς πειρατές και χρησιμοποιήθηκε σαν ορμητήριο για τις επιθέσεις τους.

Όταν οι Ενετοί κατέκτησαν την Κρήτη, εκτόπισαν τους πειρατές και έχτισαν ένα μικρό οχυρό στο Λουτρό, του οποίου τα χαλάσματα είναι ακόμη ορατά. Έπειτα ακολούθησε η Οθωμανική κατοχή της Κρήτης, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Οθωμανοί κατασκεύασαν άλλο φρούριο πάνω από το χωριό, αναγνωρίζοντας και αυτοί τη στρατηγική του τοποθεσία. Αυτό το φρούριο χτίστηκε στην προσπάθεια καταστολής της εξέγερσης του 1866 των Κρητών ενάντια στην Οθωμανικά κατοχή. Κατά τη διάρκεια αυτών των ταραγμένων χρόνων, το λιμάνι του Λουτρού Χανίων το χρησιμοποιούσαν συχνά οι επαναστάτες σαν ορμητήριο. Πράγματι, πριν την επανάσταση του 1866 το Λουτρό υπήρξε η βάση της εξέγερσης του 1770, της οποίας ηγήθηκε ο μεγάλος επαναστάτης Δασκαλογιάννης, καθώς και ο τόπος όπου κηρύχθηκε η επανάσταση του 1821 στην Κρήτη, τη χρονιά της Ελληνικής Επανάστασης ενάντια στους Οθωμανούς.

Το Λουτρό Κρήτης είναι ένα μικρό χωριό στο νότο της περιοχής των Σφακίων Χανίων, που ξεχωρίζει για την αυθεντική, διαχρονική θαλασσινή ομορφιά του. Όταν βρεθείτε στη νοτιοδυτική Κρήτη, προσπαθήστε να βρείτε λίγο χρόνο για να γευτείτε τη μοναδική του ατμόσφαιρα. Χωρίς αμφιβολία, το Λουτρό είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο αυθεντικά παραθαλάσσια χωριά στα Χανιά και την Ελλάδα ολόκληρη.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>