Λευκά Όρη Χανίων

Λευκά Όρη Χανίων: μια οροσειρά με μοναδικό φυσικό τοπίο στην Δυτική Κρήτη, με πολυάριθμες ψηλές βουνοκορφές και εντυπωσιακά φαράγγια.

 

Στην Δυτική Κρήτη, τα Λευκά Όρη κυριαρχούν στον ορίζοντα. Εκτείνονται σε μια μεγάλη περιοχή – έχουν μήκος περίπου 50 χιλιόμετρα και πλάτος 25 χιλιόμετρα – και καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα του νομού Χανίων.

Για τα Χανιά και την Κρήτη, τα Λευκά Όρη είναι ένας φυσικός θησαυρός. Η μοναδική σε όλη τη Μεσόγειο χλωρίδα και πανίδα και τα πολυάριθμα φαράγγια τους, σχηματίζουν ένα τοπίο που πρέπει κάποιος να το δει για να το πιστέψει!


Λευκά Όρη Χανίων, Κρήτη – τα βουνά, οι κορυφές και τα φαράγγια

Τα Λευκά Όρη, μαζί με τον Ψηλορείτη, είναι τα πιο ψηλά βουνά στο νησί της Κρήτης. Έχουν σχεδόν το ίδιο υψόμετρο. Η ψηλότερη κορυφή των Λευκών Ορέων είναι οι Πάχνες, στα 2.453 μέτρα.

Στα Λευκά Όρη Χανίων, ο αριθμός των κορυφών με μεγάλο υψόμετρο είναι εντυπωσιακός: Με περισσότερες από 30 κορυφές με υψόμετρο πάνω από τα 2.000 μέτρα, θεωρούνται ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας.

Άλλο χαρακτηριστικό των Λευκών Ορέων είναι τα οροπέδια Ομαλός και Ασκύφου στο κέντρο τους. Και τα δύο βρίσκονται σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων.

Από το οροπέδιο του Ομαλού Χανίων, αρχίζει να κατέρχεται και το πασίγνωστο Φαράγγι της Σαμαριάς. Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Υπάρχουν συνολικά περισσότερα από 50 φαράγγια στα Λευκά Όρη. Εκτός από το Φαράγγι της Σαμαριάς, τα πιο γνωστά είναι τα φαράγγια της Αγίας Ειρήνης, της Ίμβρου, της Ελιγιάς, του Κλάδου και της Τρυπητής.

Λόγω του υψομέτρου, οι βροχές είναι συχνές κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, του χειμώνα και της άνοιξης. Το χειμώνα τα βουνά είναι καλυμμένα από χιόνι, μέχρι περίπου τα τέλη Μαρτίου – αυτός είναι και ο λόγος που ονομάζονται ‘‘Λευκά’’ Όρη. Όμως το καλοκαίρι, καθώς δεν υπάρχει νερό σε υψόμετρα άνω των 1.800 μέτρων, στα Λευκά Όρη διαμορφώνεται ένα τοπίο μοναδικό σε ολη την Ευρώπη: αυτό που ονομάζεται ‘‘υψηλή έρημος’’.


Λευκά Όρη Χανίων, Κρήτη – ένας παράδεισος για τους πεζοπόρους

Τα Λευκά Όρη μοιάζουν να φτιάχτηκαν για τους πεζοπόρους. Πολλοί επισκέπτες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης έρχονται στα Χανιά και στα Λευκά Όρη κάθε χρόνο για να κάνουν πεζοπορία στα μονοπάτια και το ιδιαίτερο φυσικό τοπίο των βουνών. Εκτός από ανεξάρτητη πεζοπορία, ο επισκέπτης μπορεί να συμμετάσχει και σε οργανωμένες ομαδικές πεζοπορίες, όπως αυτές κατά τις οποίες βοτανολόγοι δείχνουν και εξηγούν την ιδιαίτερη χλωρίδα της περιοχής.

Στα βουνά υπάρχουν τέσσερα καταφύγια ειδικά για τους πεζοπόρους. Υπάρχει επίσης ένα εθνικό πάρκο, το Εθνικό Πάρκο του Φαραγγιού της Σαμαριάς, που ιδρύθηκε το 1962 για την προστασία του μοναδικού αυτού οικοσυστήματος. Όσον αφορά την πανίδα των Λευκών Ορέων, σπάνια είδη πουλιών ζουν εκεί, όπως διάφορα είδη αετών, γερακιών και γυπαετών.

Το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Πεζοπορίας Ε4 διασχίζει την Κρήτη και τα Λευκά Όρη. Μια από τις καλύτερες πορείες είναι αυτή προς την κορυφή Μελινταού, με υψόμετρο 2.133 μέτρα. Για να φτάσετε εκεί, θα περάσετε από το καταφύγιο Καλλέργη. Το μονοπάτι αυτό προσφέρει εκπληκτική θέα στη θάλασσα και στο εσωτερικό του νησιού.

Πριν ξεκινήσετε την πεζοπορία, να θυμάστε ότι τα περισσότερα καταφύγια βρίσκονται ανοιχτά από το Μάιο ως τον Οκτώβριο. Εάν θέλετε να περάσετε τη νύχτα σε ένα καταφύγιο, θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσετε με τον Ορειβατικό Όμιλο Χανίων. Γενικά, κατά τη διάρκεια του χειμώνα επικίνδυνοι χείμαρροι κατεβαίνουν από τα Λευκά Όρη και τα Φαράγγια τους, γι’ αυτό καλό θα ήταν να αποφεύγετε την πεζοπορία εκείνη την εποχή του χρόνου.

Τα Λευκά Όρη Χανίων είναι μια διάσημη οροσειρά με εκπληκτική θέα στη Δυτική Κρήτη. Παρόλο που οι περισσότεροι επισκέπτες του νησιού επιθυμούν να απολαύσουν, μεταξύ άλλων, τις υπέροχες παραλίες της Κρήτης, τα Λευκά Όρη αποτελούν μια τοποθεσία στα Χανιά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που αξίζει να επισκεφτείτε, και ένα ιδανικό μέρος για τους ανθρώπους που τους αρέσει η πεζοπορία και η επαφή με τη φύση.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>