Κολυμπάρι Κρήτης

Κολυμπάρι Κρήτης: Χαλαρώστε μέσα σε έναν από τους ομορφότερους κόλπους στο νομό Χανίων.

 

Το Κολυμπάρι Κρήτης είναι ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό στη βάση της χερσονήσου του Ροδοπού στα δυτικά Χανιά. Το Κολυμπάρι δεν είναι πολύ ανεπτυγμένο, όσον αφορά τον τουρισμό, όπως άλλοι προορισμοί στην Κρήτη. Παρόλα αυτά, είναι το ιδανικό μέρος για τον επισκέπτη που αναζητά την ηρεμία.

Το Κολυμπάρι βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Χανίων. Μπορεί κανείς να φτάσει εύκολα με αυτοκίνητο, καθώς η νέα εθνική οδός είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Στο χωριό μένουν περίπου 1.000 μόνιμοι κάτοικοι.

Μερικές από τις κύριες ασχολίες των κατοίκων στο Κολυμπάρι είναι το ψάρεμα και ο τουρισμός. Επίσης, τα κρασιά του Κολυμπαρίου είναι ιδιαίτερα γνωστά στη Δυτική Κρήτη.


Κολυμπάρι Κρήτης – η παραλία και ο κόλπος

Η παραλία στο Κολυμπάρι είναι μεγάλη, αμμώδης, και ιδανική για κολύμπι. Στην παραλία θα βρείτε καλές ταβέρνες, καφετέριες και διάφορα καταστήματα. Η παραλία στο Κολυμπάρι Χανίων είναι ιδανική για χαλαρό καφέ το απόγευμα βλέποντας το ηλιοβασίλεμα.

Ο κόλπος του Κολυμπαρίου είναι ιδιαίτερα γραφικός. Το λιμάνι του Κολυμπαρίου έχει παίξει μεγάλο ρόλο στην ιστορία της Κρήτης. Αυτό το συγκεκριμένο λιμάνι ήταν που χρησιμοποιήθηκε από τους Οθωμανούς το 1645, όταν έφτασαν στην Κρήτη για να την καταλάβουν. Το 1897, το ίδιο λιμάνι χρησιμοποιήθηκε από τον Ελληνικό στρατό κατά την απόβαση που τελικά οδήγησε στην ανεξαρτησία της Κρήτης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και στην ένωση του νησιού με την Ελλάδα.


Αξιοθέατα μέσα και γύρω από το Κολυμπάρι Κρήτης

Το πιο ενδιαφέρον αξιοθέατο στην περιοχή του Κολυμπαρίου Χανίων είναι το Μοναστήρι της Παναγίας Οδηγήτριας, που είναι γνωστό ως «Μονή Γωνιάς» και βρίσκεται στη δυτικότερη άκρη του κόλπου του Κολυμπαρίου. Η Μονή Γωνιάς χτίστηκε τον 9ο αιώνα και έχει παίξει ενεργό ρόλο στον αγώνα της Κρήτης για ανεξαρτησία κατά την Οθωμανική κατοχή. Γι’ αυτό, το μοναστήρι καταστράφηκε αρκετές φορές από τους Οθωμανούς. Σήμερα, μπορεί κάποιος να θαυμάσει παλαιά χειρόγραφα και βιβλία, που χρονολογούνται αρκετούς αιώνες πριν, στη βιβλιοθήκη του Μοναστηριού, παρόλο που, δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανεκτίμητων συγγραμμάτων κάηκε στη φωτιά του 1867.

Περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια από το Κολυμπάρι, στη χερσόνησο Ροδοπού, βρίσκεται ο αρχαιολογικός τόπος της Δίκτυννας , μια ιερή αρχαία τοποθεσία αφιερωμένη στη θεά Άρτεμις Βριτόμαρτις, η οποία λατρευόταν εδώ από το 2ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τα ρωμαïκά χρόνια. Ο δρόμος που οδηγεί από το Κολυμπάρι στη Δίκτυννα δεν είναι ασφαλτοστρωμένος, ούτε και σε καλή κατάσταση, οπότε θα χρειαστείτε ένα αυτοκίνητο 4×4 ή ένα κατάλληλο δίκυκλο.

Το καλοκαίρι, ο δήμος Κολυμπαρίου Κρήτης οργανώνει μια σειρά από πανηγύρια και δραστηριότητες. Ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια των Χανίων λαμβάνει χώρα στη Μονή Γωνιάς το Δεκαπενταύγουστο. Ένα άλλο γνωστό τοπικό πανηγύρι γίνεται στις 6 και 7 Οκτωβρίου προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη του ερημίτη, στην ομώνυμη σπηλιά κοντά στο γειτονικό χωριό της Μαραθοκεφάλας.

Το Κολυμπάρι Κρήτης είναι ένα μέρος που συνδυάζει τη χαλάρωση με το ειδυλλιακό τοπίο, μαζί με περίχωρα που έχουν μείνει άθικτα από την τουριστική ανάπτυξη. Είναι μια από τις πιο γραφικές γωνιές του νομού Χανίων και αξίζει σίγουρα να το επισκεφτείτε.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>