Καταδύσεις στην Κρήτη

Καταδύσεις στην Κρήτη – τόσο για τους έμπειρους, όσο και για τους αρχάριους δύτες, ολόκληρο το νησί είναι κυριολεκτικά ένας απέραντος χώρος καταδύσεων.

 

Οι καταδύσεις στην Κρήτη είναι μια δραστηριότητα που γίνεται όλο και πιο δημοφιλής χρόνο με το χρόνο. Σε ολόκληρο το νησί υπάρχουν πολλά καταδυτικά κέντρα που προσφέρουν εκπαίδευση PADI με έμπειρους εκπαιδευτές.

Όταν κάνετε καταδύσεις στην Κρήτη, έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε την πλούσια υποβρύχια χλωρίδα και πανίδα του νησιού, η οποία συμπεριλαμβάνει εντυπωσιακά είδη όπως κόκκινα και πράσινα χταπόδια, σουπιές, ροφούς μέχρι 1,5 μέτρο μήκος (!), σμέρνες, σκορπιούς, χέλια, και πολλούς σπάρους.


Τα πλεονεκτήματα των καταδύσεων στην Κρήτη

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα για τους δύτες στην Κρήτη είναι η θερμοκρασία του νερού. Λόγω του θερμού και ήπιου κλίματος του νησιού, οι καταδύσεις είναι εύκολη υπόθεση όλες τις εποχές – και πολύ άνετες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ένα άλλο εξαιρετικό χαρακτηριστικό των Κρητικών θαλασσών όσον αφορά τις καταδύσεις, είναι η άριστη ορατότητα στα βαθιά νερά. Όπως πολλοί δύτες στην Κρήτη γνωρίζουν, η ορατότητα είναι συνήθως πολύ καλή σε βάθη μεγαλύτερα των 30 μέτρων – σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και στα 50 μέτρα.

Ο βραχώδης πυθμένας της θάλασσας είναι ένας άλλος λόγος για τον πλούτο της υποθαλάσσιας ζωής στις θάλασσες της Κρήτης. Οι καταδύσεις στις βραχώδεις ακτές της Κρήτης είναι φανταστικές, δίνοντάς σας την ευκαιρία να ανακαλύψετε τα περισσότερα από τα θαλάσσια είδη της περιοχής.

Άλλο πλεονέκτημα είναι οι πάμπολλοι προστατευμένοι κολπίσκοι σε κάθε γωνιά του νησιού. Μεγάλα τμήματα των βραχωδών ακτών της Κρήτης είναι γεμάτα ψάρια, ειδικά αυτά που βρίσκονται σε μικρούς, κρυμμένους κολπίσκους, που είναι ιδανικοί για καταδύσεις.

Επίσης, κατά τη σφοδρή Μάχη της Κρήτης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πολλά αεροπλάνα και πλοία βυθίστηκαν γύρω από το νησί, τα οποία έχουν τώρα μετατραπεί σε αποικίες διαφόρων ειδών θαλάσσιων ζώων. Πολλές από τις καταδυτικές εκδρομές στην Κρήτη γίνονται σε φαντασμαγορικά υποβρύχια ναυάγια.

Τέλος, ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα των Κρητικών θαλασσών αποτελεί η ανυπαρξία επικίνδυνων ζώων. Παρόλο που υπάρχουν μερικοί μικροί καρχαρίες στο Αιγαίο, πολύ σπάνια πλησιάζουν κοντά στις ακτές και φοβούνται την ανθρώπινη παρουσία – στην πραγματικότητα, η μόνη περίπτωση στην Ελλάδα που ένας καρχαρίας επιτέθηκε σε δύτη συνέβη στην κεντρική Ελλάδα δεκαετίες πριν. Κάποια επιπλέον προσοχή, παρόλα αυτά, όταν κάνετε καταδύσεις στην Κρήτη, θα πρέπει να δοθεί στις σμέρνες – έτσι είναι καλό να αποφεύγετε να βάζετε τα χέρια σας σε σκοτεινές σχισμές στο βράχο, καθώς οι σμέρνες μπορεί να γίνουν επιθετικές αν τυχαίνει και βρίσκονται μέσα και αισθανθούν ότι τις προκαλείτε. Στην πράξη, τα θαλάσσια ζώα που θα πρέπει να προσέχετε περισσότερο στις Κρητικές ακτές είναι οι αχινοί: υπάρχουν πολλοί από αυτούς στα βράχια, και αυτοί περισσότερο είναι που κάποιες φορές ενοχλούν στους δύτες.


Ιδανικά μέρη για καταδύσεις στην Κρήτη

Ένα εξαιρετικό μέρος για καταδύσεις στην Κρήτη είναι η παραλία του Πλατανιά, σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων δυτικά της πόλης των Χανίων. Στα ανοιχτά των ακτών αυτής της πολύ δημοφιλούς, πολύ καλά οργανωμένης παραλίας, και σε απόσταση 800 περίπου μέτρων, βρίσκεται το νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, ή Θοδωρού. Η Θοδωρού προστατεύεται περιβαλλοντικά και οι βραχώδεις ακτές της είναι γεμάτες με διάφορα είδη ψαριών, αποτελώντας ένα εξαιρετικό μέρος για καταδύσεις.

Άλλη πολύ καλή περιοχή για καταδύσεις είναι ο Σταυρός στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης των Χανίων. Η κύρια παραλία του Σταυρού είναι αμμώδης και καλά οργανωμένη, αλλά η παραλία που είναι ιδανική για καταδύσεις είναι η δεύτερη, στη βόρεια πλευρά του Σταυρού, η οποία είναι γνωστή ως Παχιά Άμμος. Η Παχιά Άμμος είναι μια πλατιά αμμώδης παραλία, η οποία έχει βράχια σε κάποια σημεία της, που καταλήγουν σε ομαλούς ασβεστόλιθους κάτω από το νερό.

Παρόλο που οι καταδύσεις στην Κρήτη δεν είναι μια από τις δραστηριότητες που διαφημίζονται συχνά από τα ταξιδιωτικά γραφεία, η Κρήτη, για τους πολλούς λόγους που αναφέρονται παραπάνω, αποτελεί έναν παράδεισο για τους δύτες. Αν σας αρέσει η μαγεία του υποβρύχιου κόσμου, οι καταδύσεις στην Κρήτη μπορούν να είναι μια εμπειρία που θα τη θυμάστε για πάντα!

 

Βρείτε ξενοδοχεία στην Κρήτη >>