Κίσσαμος Κρήτης

Κίσσαμος Κρήτης: Ένα παραδοσιακό χωριό με μεγάλη ιστορία σε έναν υπέροχο κόλπο των Χανίων.

 

Ο Κίσσαμος Κρήτης είναι ένα όμορφο, παραδοσιακό χωριό, περίπου 40 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Χανίων. Το όνομα του χωριού προέρχεται από την αρχαία πόλη του Κισσάμου που είχε χτιστεί στην ακριβή τοποθεσία του χωριού. Ο Κίσσαμος είναι γνωστός και ως Καστέλλι ή Καστέλλι Κισσάμου.

Ο Κίσσαμος είναι το μεγαλύτερο χωριό της βορειοδυτικής Κρήτης. Είναι γνωστός σε όλη την Ελλάδα για τα αγροτικά του προïόντα, πολλά από τα οποία είναι βιολογικά. Όταν θα είστε στον Κίσσαμο, δοκιμάστε το περίφημο ελαιόλαδο και το κρασί Κισσάμου.

Ο Κίσσαμος είναι λιγότερο αναπτυγμένος τουριστικά απ΄ότι άλλοι προορισμοί στην Κρήτη, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης απόστασής του από την πόλη των Χανίων. Κάτι που αλλάζει χάρη στην πρόσφατη κατασκευή της εξαιρετικής εθνικής οδού που συνδέει την πόλη των Χανίων με τον Κίσσαμο. Επιπλέον, η τοπική συγκοινωνία με λεωφορείο μεταξύ της πόλης των Χανίων και του Κισσάμου είναι συχνή.

Παρόλο που αποτελεί έναν σχετικά απομακρυσμένο προορισμό στην Κρήτη, ο Κίσσαμος, κυρίως λόγω του μεγέθους του και του πληθυσμού του, προσφέρει τα πάντα στους επισκέπτες του, από σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, μέχρι εκλεκτά εστιατόρια και ψαροταβέρνες, καφετέριες και ζαχαροπλαστεία.


Ο υπέροχος κόλπος του Κισσάμου Κρήτης

Ο κόλπος του Κισσάμου είναι ένας από τους πιο γραφικούς στην Ελλάδα. Σχηματίζεται από δύο μεγάλες χερσονήσους, τη χερσόνησο του Ροδοπού στα ανατολικά και τη χερσόνησο της Γραμβούσας στα δυτικά. Αυτές οι δύο χερσόνησοι είναι τα δύο χαρακτηριστικά “κέρατα” στη βορειοδυτική άκρη του νομού Χανίων.

Τόσο η Ροδoπού όσο και η Γραμβούσα είναι στο μεγαλύτερό τους μέρος ακατοίκητες και πολλά από τα χωριά τους βρίσκονται κοντά στον Κίσσαμο Χανίων. Ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε την άγρια ομορφιά τους είναι με ένα όχημα 4×4 ή με κατάλληλη μοτοσικλέτα. Στο βορειοδυτικό τμήμα της χερσονήσου της Γραμβούσας βρίσκεται η παραλία του Μπάλου, η καλύτερη παραλία κοντά στον Κίσσαμο.

Η παραλία του Κισσάμου Κρήτης, παρόλο που δεν είναι το ίδιο εντυπωσιακή όσο άλλες παραλίες της περιοχής, όπως ο Μπάλος και τα Φαλάσαρνα, είναι όμορφη και προσφέρει ωραία θέα στον κόλπο του Κισσάμου. Κοντά στην παραλία θα βρείτε καταστήματα και μίνι μάρκετ για τις καθημερινές σας ανάγκες.

Έξω από τον Κίσσαμο και προς τα δυτικά, υπάρχει ένα μικρό ψαρολίμανο σε μια γραφική τοποθεσία. Περίπου ένα χιλιόμετρο μετά το ψαρολίμανο, βρίσκεται το λιμάνι του Κισσάμου. Από εκεί μπορείτε να πάρετε το καραβάκι για την παραλία του Μπάλου ή το καράβι για τα Κύθηρα στα νότια της Πελοποννήσου.


Η μεγάλη ιστορία του Κισσάμου Κρήτης

Η αρχαία Κίσσαμος υπήρξε κέντρο της ναυτιλίας και του εμπορίου στην περιοχή των σημερινών Χανίων, καθώς και ένα από τα λιμάνια της Πολυρρήνιας, της σημαντικότερης πόλης της περιοχής στα αρχαία χρόνια. Ο πολιτισμός της αρχαίας Κισσάμου έφτασε στο απόγειο του κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο.

Την εποχή της Ενετοκρατίας στην Κρήτη, και με σκοπό να προστατεύσουν την πλούσια πόλη του Κισσάμου, οι Ενετοί έχτισαν ένα οχυρό και ύψωσαν μεγάλα πέτρινα τείχη γύρω από την πόλη, των οπoίων τα απομεινάρια υπάρχουν στο χωριό. Από το Ενετικό οχυρό, το “καστέλλο”, όπως ονομάζεται, προέκυψε το “Καστέλλι”, το δεύτερο όνομα του Κισσάμου.

Υπάρχει ένα μικρό αλλά ενδιαφέρον αρχαιολογικό μουσείο στον Κίσσαμο, το οποίο στεγάζεται στο παλιό Ενετικό παλάτι του κυβερνήτη, και όπου υπάρχουν ευρήματα από τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τις πρόσφατες ιστορικές περιόδους. Μην παραλείψετε να δείτε τα Ρωμαïκά ψηφιδωτά που είναι πραγματικά μικρά αριστουργήματα.

Ο Κίσσαμος έχει συνδέσει το όνομά του με δύο διάσημες προσωπικότητες. Ο πρώτος είναι ο Μάνος Κατράκης που γεννήθηκε στον Κίσσαμο και υπήρξε ένας από τους πιο παραγωγικούς ηθοποιούς του Ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου. Ο άλλος είναι ο επίσκοπος Ειρηνέος, που είχε την επισκοπική του έδρα εδώ και ο οποίος, εκτός των άλλων, ίδρυσε την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης και υπήρξε ένας από τους συνιδρυτές της ακτοπλοϊκής εταιρίας ΑΝΕΚ, της μεγαλύτερης εταιρίας του είδους της στη Δυτική Κρήτη.

Τέλος, στον Κίσσαμο Κρήτης λαμβάνουν χώρα πολλές πολιτιστικές δραστηριότητες και γιορτές κατά τη διάρκεια του έτους. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το Καρναβάλι το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο, το φεστιβάλ κρασιού τον Αύγουστο και οι αθλητικοί αγώνες Θεοδωράκια το καλοκαίρι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι πολιτιστικές δραστηριότητες του Αυγούστου για την επέτειο της κατάκτησης του Κάστρου της Γραμβούσας από τους Έλληνες κατά τη μάχη του 1825 για την Ανεξαρτησία της Ελλάδας. Το ίδιο ενδιαφέροντα είναι και τα θερινά πολιτισμικά φεστιβάλ που λαμβάνουν χώρα στο ανοιχτό θέατρο στο Χόνι, περίπου 5 χιλιόμετρα ανατολικά του Κισσάμου Χανίων.

Υπάρχουν πολλά απομακρυσμένα, αλλά παράλληλα πολύ ενδιαφέροντα μέρη στο νομό Χανίων, τα οποία απαιτούν χρόνο και καλές πληροφορίες για να τα ανακαλύψετε. Ο Κίσσαμος της Κρήτης είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από αυτά.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>