Ιστιοπλοΐα στην Κρήτη

Ιστιοπλοΐα στην Κρήτη – ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσετε την ακτή της Κρήτης

 

Η ιστιοπλοΐα στην Κρήτη αποτελεί εκλεκτή εμπειρία. Η Ελλάδα είναι το βασίλειο των ποιοτικών ιστιοπλοϊκών εκδρομών. Και η Κρήτη, το μεγαλύτερο Ελληνικό νησί, είναι ο καλύτερος προορισμός για την επόμενη – ή ακόμη και την πρώτη σας – ιστιοπλοϊκή εκδρομή.

Η ιστιοπλοΐα στην Κρήτη ήταν κάποτε για τους λίγους. Παρόλα αυτά, λόγω της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού και του μεγάλου αριθμού των ταξιδιωτικών γραφείων που προσφέρουν ιστιοπλοϊκές εκδρομές στην Κρήτη, η ιστιοπλοΐα στην Κρήτη αποτελεί σήμερα μια πολύ οικονομικά προσιτή δραστηριότητα για να την αγνοήσετε.


Ιστιοπλοΐα στην Κρήτη – πλεονεκτήματα

Η Κρήτη είναι το μεγαλύτερο Ελληνικό νησί με περισσότερα από 1.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής. Όταν κάνετε ιστιοπλοΐα στην Κρήτη, θα βρείτε μια αστείρευτη ποικιλία από ακτές για να εξερευνήσετε: μεγάλους κόλπους, κρυμμένους ορμίσκους, μικρά νησάκια, και τραχιά, βραχώδη ακτογραμμή – όλα αυτά υπάρχουν σε αφθονία στην Κρήτη.

Η Κρήτη αποτελεί το νοτιότερο τμήμα της Ελλάδας και αυτό με το πιο ήπιο κλίμα. Με τη μεγαλύτερη θερινή περίοδο στην Ελλάδα, που διαρκεί 7 μήνες περίπου, και με υψηλές θερμοκρασίες όλη τη διάρκεια του χρόνου, η Κρήτη είναι ιδανική για ιστιοπλοΐα.

Οι άνεμοι στην Κρήτη είναι γενικά μέτριας έντασης όλο τον χρόνο, σε σχέση για παράδειγμα με τα νησιά των Κυκλάδων. Αν προσθέσουμε και την μεγάλη προβλεψιμότητα των ανέμων, η ιστιοπλοΐα στην Κρήτη αποτελεί μια εμπειρία χωρίς άσχημες καιρικές εκπλήξεις.

Στην Κρήτη, ιδιαίτερα στις νότιες ακτές της, υπάρχουν πολλές παρθένες, θαυμάσιες παραλίες, οι οποίες είναι προσβάσιμες μόνο από τη θάλασσα. Η ιστιοπλοΐα είναι ο μόνος τρόπος για να φτάσετε εκεί, και να ανακαλύψετε τους κρυμμένους θησαυρούς των Κρητικών ακτών.

Τέλος, η Κρήτη μπορεί να γίνει η βάση σας για να εξερευνήσετε το Νότιο Αιγαίο. Από τη Βόρεια Κρήτη είναι εύκολο να φτάσετε τόσο στα νησιά των Κυκλάδων (Σαντορίνη, Μύκονος κοκ.) και τα Δωδεκάνησα (Ρόδος Κως, κοκ.). Η ιστιοπλοΐα στην Κρήτη δεν αφορά την Κρήτη μόνο. Αν μη τι άλλο, όταν κάνετε ιστιοπλοΐα, η θάλασσα είναι όλη δική σας.


Κάνοντας ιστιοπλοΐα στην Κρήτη από το λιμάνι των Χανίων

Το λιμάνι των Χανίων είναι πιθανώς η καλύτερη βάση για να κάνετε ιστιοπλοΐα στην Κρήτη. Θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα λιμάνια της Ελλάδας, με το διάσημο παλιό Ενετικό Λιμάνι δίπλα στο νέο. Υπάρχουν αρκετά ταξιδιωτικά γραφεία στο λιμάνι των Χανίων από τα οποία μπορείτε να νοικιάσετε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, με ή χωρίς καπετάνιο.

Η περιοχή γύρω από την πόλη των Χανίων είναι ιδανική για ιστιοπλοΐα: από τις παρθένες χερσονήσους της Ροδοπού και της Γραμβούσας στα δυτικά, μέχρι το γραφικό νησάκι Θοδωρού μπροστά από την παραλία του Πλατανιά, και μέχρι τη βραχώδη χερσόνησο του Ακρωτηρίου στα ανατολικά, η ιστιοπλοΐα στην Κρήτη κοντά στην πόλη των Χανίων αποτελεί μια θαυμάσια εμπειρία.

Μια άλλη επιλογή είναι να ξεκινήσετε από το λιμάνι των Χανίων και να εξερευνήσετε τη δυτική ακτή και τη νότια ακτή της περιοχής των Χανίων, προχωρώντας γύρω από το δυτικό τμήμα της Κρήτης. Αυτή αποτελεί και μια από τις πιο εντυπωσιακές ιστιοπλοϊκές εκδρομές στην Κρήτη.

Επίσης, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων οργανώνει σημαντικούς διεθνείς αγώνες ιστιοπλοΐας κάθε χρόνο, στους οποίους συμμετέχουν κάποιοι από τους καλύτερους ιστιοπλόους στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Η ιστιοπλοΐα στην Κρήτη είναι μια από τις δραστηριότητες στο νησί που προτείνουμε περισσότερο. Ο μόνος τρόπος για να γνωρίσετε την πραγματική φύση της Κρήτης είναι εξερευνώντας τις ακτές της από τη θάλασσα. Αν πραγματικά θέλετε να αποκτήσετε μια βαθιά γνώση του νησιού και των ανθρώπων του, η ιστιοπλοΐα στην Κρήτη αποτελεί απαραίτητη εμπειρία.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στην Κρήτη >>