Ενετικό Λιμάνι Χανίων

Ενετικό Λιμάνι των Χανίων – ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, ένα χωνευτήρι πολιτισμών, και ένα μέρος μοναδικό σε όλο τον κόσμο.

 

Το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό μνημείο της πόλης των Χανίων και της Δυτικής Κρήτης.

Αριστοτεχνικά κατασκευασμένο τον 14ο αιώνα, το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων δημιουργήθηκε για εμπορικούς σκοπούς και για προστασία ενάντια στις επιδρομές των πειρατών, που ήταν συχνές εκείνο τον καιρό. Στο λιμάνι χωρούσαν τουλάχιστον 40 ενετικές γαλέρες.


Το εσωτερικό τμήμα του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων

Κατευθυνόμενοι ανατολικά βρίσκουμε το εσωτερικό τμήμα του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων.

Μετά τα μικρά σκάφη και τις ψαρόβαρκες που βρίσκονται αραγμένα στην αρχή του λιμανιού, στη γωνία του λιμανιού θα δείτε ένα μοναδικό κτίσμα από την εποχή των Οθωμανών, με χαρακτηριστική και πολύ ενδιαφέρουσα οροφή. Αυτό είναι το Τζαμί Κιουτσούκ Χασάν ή Γυαλί Τζαμί, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα κτίσματα στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Το Τζαμί Κιουτσούκ Χασάν χτίστηκε το 1645, την ίδια χρονιά που τα Χανιά έπεσαν στα χέρια των Οθωμανών.

Περίπου εκατό μέτρα μετά το Κιουτσούκ Χασάν, βρίσκουμε το Μεγάλο Αρσενάλι, το πρώτο από τα Νεώρια, ή στα σύγχρονα Ελληνικά ναυπηγεία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα από τους Ενετούς. Αργότερα, κατά τη διάρκεια των πολιορκιών των Χανίων, τα Νεώρια χρησιμοποιήθηκαν σαν τεράστιες πέτρινες αποθήκες για τις απαραίτητες προμήθειες σε τρόφιμα της πόλης.

Μετά από λίγα λεπτά περπάτημα θα φτάσετε στην αρχή του παλιού θαλάσσιου τοίχους, το οποίο προστάτευε τα πλοία που ήταν αγκυροβολημένα στην ανατολική πλευρά του λιμανιού.

Μέσα από ένα διάδρομο που περνάει πάνω από το θαλάσσιο τείχος, θα φτάσετε στον Αραβικό Φάρο, ακριβώς στην άκρη του τείχους. Αποτελεί ένα χαρακτηριστικό κτίριο, που χτίστηκε από τους Ενετούς και αναστηλώθηκε από τους Αιγύπτιους στις αρχές του 19ου αιώνα.


Το εξωτερικό τμήμα του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων

Προχωρώντας δυτικά προς το εξωτερικό τμήμα του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων, θα βρείτε πολλές ταβέρνες και καφετέριες που σφύζουν από ζωή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Το πιο ξεχωριστό κτίριο στο εξωτερικό τμήμα του Ενετικού Λιμανιού των Χανίων είναι το φρούριο του Φιρκά, στην άκρη του λιμανιού, απέναντι ακριβώς από τον Αραβικό Φάρο. Ο Φιρκάς χρησιμοποιήθηκε ως φρούριο κατά την Ενετική περίοδο και ως φυλακή κατά την Οθωμανική κατοχή. Σήμερα, μέσα στο οχυρό στεγάζεται το ναυτικό μουσείο των Χανίων.

Ο Φιρκάς φιλοξενεί, επίσης, ένα θερινό θέατρο. Η εσωτερική πλευρά του φρουρίου είναι εντυπωσιακή, με υπέροχη θέα προς τη θάλασσα και το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Ο Φιρκάς είναι ένα ιστορικό κτίριο στο οποίο, εκτός των άλλων, ξαναυψώθηκε για πρώτη φορά η Ελληνική σημαία, ύστερα από πολλούς αιώνες, το 1913, τη χρονιά της επανένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων είναι ένα εκπληκτικό αξιοθέατο και ένα υπέροχο δείγμα της κατασκευαστικής δεινότητας των Ενετών. Παράλληλα, αποτελεί έναν τόπο γεμάτο από ιστορικές αναμνήσεις, όπου ο Ελληνικός, ο Ενετικός και ο Οθωμανικός πολιτισμός στέκονται δίπλα-δίπλα, ο καθένας συμπληρώνοντας τους άλλους δύο.

Μαζί με τη γειτονική Παλιά Πόλη των Χανίων, το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων είναι ένας μοναδικός τόπος σε όλον τον κόσμο, τον οποίο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ανακαλύπτουν κάθε χρόνο. Όταν επισκεφτείτε το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, θα ζήσετε αυτήν την εκλεκτή εμπειρία πιο έντονα σκεφτόμενοι την αιώνια αγάπη της ανθρώπινης φυλής για τη θάλασσα.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>