Ελαφονήσι Κρήτης

Ελαφονήσι Κρήτης: Η υπέροχη τοποθεσία των Χανίων που συνδυάζει ιδανικά μια εκπληκτική τροπική παραλία με ένα σπάνιο, προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον.

 

Το Ελαφονήσι Κρήτης είναι ένας σπάνιος τόπος στην περιοχή των Χανίων, που μοιάζει να βρίσκεται σε τροπικό νησί και όχι στη Μεσόγειο θάλασσα. Στο Ελαφονήσι υπάρχει μια εκπληκτική, μοναδική παραλία, με ένα επίσης μοναδικό, προστατευόμενο από το νόμο, φυσικό τοπίο.

Το Ελαφονήσι Κρήτης βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη του νησιού. Απέχει από τα Χανιά περίπου 75 χιλιόμετρα και από το χωριό Κίσσαμος περίπου 45 χιλιόμετρα. Δεν υπάρχουν μόνιμοι κάτοικοι στο Ελαφονήσι.

Παρόλο που το μέρος είναι αρκετά απομονωμένο, η πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη, λόγω του ότι είναι δημοφιλής προορισμός. Υπάρχει αξιόπιστη δημόσια συγκοινωνία με λεωφορεία τόσο από τα Χανιά όσο και από τον Κίσσαμο. Μπορείτε επίσης να φτάσετε στο Ελαφονήσι με καραβάκι από την Παλαιόχωρα στη Νότια Κρήτη.

Εάν πάτε στο Ελαφονήσι οδικώς, θα απολαύσετε την όμορφη διαδρομή, η οποία περνάει μέσα από το γνωστό Τοπολιανό Φαράγγι και τα παραδοσιακά ορεινά χωριά Τοπόλια, Έλος, Κεφάλι και Βάθη. Περίπου 5 χιλιόμετρα πριν φτάσετε στο Ελαφονήσι βρίσκεται η διάσημη μονή Χρυσοσκαλίτισσας, ένα μνημείο της Κρήτης που δημιουργήθηκε αιώνες πριν, το οποίο αξίζει να  εξερευνήσετε.


Η υπέροχη παραλία στο Ελαφονήσι Χανίων – μια από τις καλύτερες παραλίες στην Κρήτη, την Ελλάδα και τον κόσμο

Η παραλία στο Ελαφονήσι είναι εντυπωσιακή: έχει ρηχά, καταγάλανα νερά, και η άμμος είναι λευκή με αποχρώσεις του ροζ. Αυτές οι ροζ αποχρώσεις προέρχονται από τα κοχύλια της περιοχής.

Απέναντι από την παραλία βρίσκεται το μικρό νησάκι Ελαφονήσι. Παρόλο που η απόσταση από την παραλία μέχρι το νησάκι είναι περίπου 100 μέτρα, το να φτάσετε εκεί με τα πόδια είναι απλό, αφού η θάλασσα σχηματίζει μία ρηχή λιμνοθάλασσα – με βάθος μόνο ένα μέτρο – ανάμεσα στην παραλία και τη θάλασσα. Η πανέμορφη αυτή λιμνοθάλασσα, μια μοναδική δημιουργία της φύσης στην Κρήτη, αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά σημεία στο Ελαφονήσι.

Παρόλο που η παραλία στο Ελαφονήσι είναι μεγάλη, γεμίζει με κόσμο τον Αύγουστο, καθώς είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους τουρίστες. Εάν προτιμάτε τα πιο απόμερα μέρη, περπατήστε προς τα νότια, όπου θα βρείτε κρυμμένους μερικούς όμορφους κολπίσκους.

Στο Ελαφονήσι υπάρχουν κάποιες βασικές ανέσεις, όπως ξαπλώστρες και ομπρέλες, και ένα μικρό καφέ δίπλα στην παραλία, όπου θα βρείτε κρύο νερό, αναψυκτικά και ελαφρύ φαγητό.


Ελαφονήσι Κρήτης – ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον στη Μεσόγειο

Το φυσικό περιβάλλον στο Ελαφονήσι προστατεύεται από τους Ελληνικούς νόμους και από το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Natura της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κρυστάλλινα, καταγάλανα νερά, η λευκή-ροζ άμμος, και η ενδιαφέρουσα χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, σχηματίζουν ένα φυσικό τοπίο στα Χανιά με εκπληκτική ομορφιά και μοναδικότητα.

Στην παραλία υπάρχουν σπάνια είδη κέδρων που φυτρώνουν στην άμμο, οι οποίοι περιβάλλονται από προστατευτικά σχοινιά. Η χλωρίδα στο αμμώδες νησάκι του Ελαφονησίου είναι ενδημική και απαιτεί ειδική φροντίδα.

Η περιοχή του Ελαφονησίου Κρήτης αποτελεί, επίσης, φυσικό καταφύγιο για πολλά είδη θαλάσσιων πουλιών. Το Ελαφονήσι είναι η τελευταία στάση στην Ευρώπη για πολλά είδη αποδημητικών πουλιών κατά το μεγάλο ταξίδι τους από την Ευρώπη στην Αφρική. Ακόμη, το νησάκι Ελαφονήσι αποτελεί τόπο αναπαραγωγής για την υπό προστασία θαλάσσια χελώνα Καρέττα-Καρέττα. Στη θάλασσα στα ανοιχτά του Ελαφονησίου μερικές φορές κολυμπάνε οι χαρακτηριστικές φώκιες Μονάχους-Μονάχους του Αιγαίου, οι οποίες είναι επίσης προστατευόμενο είδος.

Το Ελαφονήσι Κρήτης είναι ένα σπάνιο μέρος στα Χανιά που συνδυάζει μια εκπληκτική παραλία με ένα μοναδικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον φυσικό περιβάλλον. Καθώς η πρόσβαση είναι σχετικά εύκολη, προτείνουμε να μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε το αληθινά ξεχωριστό Ελαφονήσι Κρήτης, όσο θα βρίσκεστε στο νομό Χανίων.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>