Δουλιανά Κρήτης

Δουλιανά Κρήτης: Το μυστικό “αρχιτεκτονικό κόσμημα” με την υπέροχη θέα, σε μια από τις καλύτερες τοποθεσίες του νομού Χανίων.

 

Τα Δουλιανά Κρήτης είναι ένα μικρό, όμορφο χωριό, που για τους περισσότερους επισκέπτες αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση έρωτα με την πρώτη ματιά! Τα Δουλιανά είναι στο κέντρο της χερσονήσου του Αποκόρωνα Χανίων, κοντά στα χωριά Βάμος και Γαβαλοχώρι. Βρίσκονται περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης των Χανίων και 35 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Ρεθύμνου.

Τα Δουλιανά έχουν λιγότερους από 200 μόνιμους κατοίκους. Η αίσθηση του αυθεντικού, παραδοσιακού χωριού της Κρητικής υπαίθρου που αποπνέουν είναι ένας πραγματικός πόλος έλξης για τους επισκέπτες, πολλοί από τους οποίους έρχονται επανειλημμένα σε αυτόν τον μικρό γραφικό προορισμό.

Το χωριό Δουλιανά προσφέρει αρκετές ανέσεις στους ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένου ενός παραδοσιακού καφενείου, όπου θα γευτείτε την αυθεντική κρητική ρακή ή τσικουδιά, μαζί με μεζέ φτιαγμένο με τα αγνότερα παροïόντα της Κρήτης. Μεταξύ άλλων, υπάρχει μια καλή ταβέρνα και ένα μίνι μάρκετ.


Δουλιανά Χανίων – ένας παράδεισος της παραδοσιακής Κρητικής αρχιτεκτονικής

Το χωριό Δουλιανά της Κρήτης έχει ανακηρυχθεί τόπος διατηρητέας παραδοσιακής αρχιτεκτονικής λόγω των πολυάριθμων κτιρίων εκπληκτικής ομορφιάς και αυθεντικότητας. Αποκαλείται “αρχιτεκτονική πρωτεύουσα” της γραφικής χερσονήσου του Αποκόρωνα, που είναι το πιο ιδιαίτερο μέρος του νομού Χανίων.

Μέσα στα Δουλιανά θα βρείτε πολλά σπίτια και κοινοτικά κτίρια – πολλά από τα οποία είναι πολλών αιώνων – να είναι εκπληκτικά μέσα στην απλότητά τους. Τα κύρια υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι η Κρητική πέτρα και το ξύλο, σε τολμηρούς αρχιτεκτονικούς συνδυασμούς από πραγματικούς αριστοτέχνες μάστορες.

Ανάμεσα στα παλιά, πλήρως ανακαινισμένα κτίρια, τα παλιά ελικοειδή σοκάκια των Δουλιανών Κρήτηςαποτελούν από μόνα τους αξιοθέατο. Γύρω από το χωριό υπάρχουν, επίσης, τα απομεινάρια του παλιού πέτρινου δρόμου, που κατασκευάστηκε στα χρόνια του Βυζαντίου, και που για αιώνες αποτελούσε το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Έξω ακριβώςαπό τα Δουλιανά θα βρείτε ένα πρωτότυπο οικιστικό έργο, τα Douliana Villas, ένα μικρό παραδοσιακό “χωριό δίπλα στο χωριό”, που αποτελείται από περίπου 40 σπίτια και διαμερίσματα, τα οποία έχουν οικοδομηθεί σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν και όλες τις σύγχρονες ανέσεις.


Δουλιανά Κρήτης – χτισμένα σε μια εξαιρετική τοποθεσία, ακριβώς στην καρδιά της χερσονήσου του Αποκόρωνα Χανίων

Η γοητευτική, παλαιού στυλ αίσθηση που αφήνουν τα Δουλιανά δεν είναι το μόνο τους πλεονέκτημα. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η γεωγραφική θέση που έχει το χωριό: Σε ένα υψόμετρο 100μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, προσφέρει θέα που κόβει την ανάσα, τόσο στον ιδιαίτερα γραφικό κόλπο της Σούδας όσο και στα επιβλητικά Λευκά Όρη.

Επιπλέον, η περιοχή που περιβάλλει τα Δουλιανά έχει πλούσια και ενδιαφέρουσα βλάστηση, καθώς είναι γεμάτη ελαιώνες και χαρουπιές. Επίσης θα δείτε και πλήθος από ξερολιθιές, τα παραδοσιακά πέτρινα τοιχάκια που χωρίζουν τα χωράφια. Αναμφίβολο πλεονέκτημα των Δουλιανών είναι η κοντινή τους απόσταση από τις υπέροχες παραλίες στις Καλύβες και την Αλμυρίδα Χανίων, που βρίσκονται σε απόσταση μόνο 3 χιλιομέτρων, και οι οποίες, εκτός από το αυτοκίνητο και το τοπικό λεωφορείο, είναι επίσης προσβάσιμες και με τα πόδια, μέσα από μια όμορφη διαδρομή.

Τα Δουλιανά Κρήτης είναι ένα μικρό αρχιτεκτονικό κόσμημα στη μέση της όμορφης χερσονήσου του Αποκόρωνα Χανίων. Αν προσθέσουμε και την αυθεντική αίσθηση του παραδοσιακού Κρητικού χωριού και την τέλεια τοποθεσία του, τα Δουλιανά είναι ένα μέρος που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε στην καρδιά της Δυτικής Κρήτης.

 

Δείτε το website των Douliana Villas >>