Γραμβούσα, Χανιά

Η χερσόνησος και το νησί της Γραμβούσας στα Χανιά: Ένας ενδιαφέρον, ιδιαίτερος τόπος στη Βορειοδυτική Κρήτη που πρέπει να ανακαλύψετε.

 

Η Γραμβούσα είναι η μεγάλη χερσόνησος στη βορειοδυτική άκρη της Κρήτης. Γραμβούσα, επίσης, ονομάζεται και το μικρό νησί δίπλα στη χερσόνησο.

Το νησί Γραμβούσα ονομάζεται και ‘‘Ήρεμη Γραμβούσα’’, σε αντίθεση με το γειτονικό της νησί που ονομάζεται ‘‘Άγρια Γραμβούσα’’, εξαιτίας του κακοτράχαλου εδάφους της και της απόκρημνης της ακτογραμμής.

Τόσο η χερσόνησος όσο και το νησί της Γραμβούσας είναι απομονωμένα μέρη. Μοιάζουν να μην είναι τμήμα ενός μεγάλου, πολυσύχναστου νησιού όπως η Κρήτη, αλλά μέρος ενός μικρού, απόμερου νησιού.


Η άγρια γοητεία της Χερσονήσου της Γραμβούσας

Η χερσόνησος της Γραμβούσας, όπως και η χερσόνησος της Ροδοπού στα ανατολικά, έχει πιο εύκολη πρόσβαση με καραβάκι. Εάν θέλετε να φτάσετε στην άκρη της χερσονήσου με όχημα, αυτό πρέπει να είναι ένα 4×4, γιατί ο δρόμος δεν είναι σε καλή κατάσταση. Ωστόσο, η δύσκολη πρόσβαση είναι αυτό ακριβώς που κάνει τη Γραμβούσα έναν τόπο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, που δεν έχει αλλοιωθεί από τον τουρισμό.

Κοντά στην άκρη της χερσονήσου και στη δυτική της πλευρά απέναντι από το νησί Γραμβούσα, βρίσκεται η παραλία του Μπάλου. Ο Μπάλος είναι στην πραγματικότητα μια τροπική λιμνοθάλασσα, και μια από τις πιο ιδιαίτερες παραλίες στην Ελλάδα. Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε εκεί είναι με καραβάκι. Να θυμάστε, όμως, ότι δεν υπάρχουν δέντρα στην περιοχή, γι’αυτό φροντίστε να προστατεύσετε το σώμα σας από τον ήλιο και να έχετε νερό μαζί σας.

Εκτός από τη διάσημη παραλία του Μπάλου, η χερσόνησος της Γραμβούσας είναι επίσης γνωστή για το εντυπωσιακό βραχώδες της έδαφος και τα υπέροχα αγριολούλουδά της.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής γύρω από τη Γραμβούσα θα δείτε κάποιες ενδιαφέρουσες τοποθεσίες: μια μικρή εκκλησία και κάποιες γραφικές σπηλιές όπως αυτή στον Τερσανά.


Νησί Γραμβούσα – το νησί με το ξακουστό Ενετικό Κάστρο

Το νησί Γραμβούσα είναι γνωστό για το Ενετικό του κάστρο. Μπορείτε να φτάσετε εκεί με καραβάκι από το λιμάνι του Κισσάμου, μετά από διαδρομή μιας ώρας περίπου.

Αντιλαμβανόμενοι τη στρατηγική του τοποθεσία, οι Ενετοί οχύρωσαν το νησί της Γραμβούσας το 1580. Ωστόσο, μερικά χρόνια αργότερα, το κάστρο καταστράφηκε από μια ατυχή έκρηξη στην πυριτιδαποθήκη του. Το κάστρο χτίστηκε ξανά το 1630.

Το κάστρο της Γραμβούσας βρίσκεται σε υψόμετρο 137 μέτρων και υπήρξε ένα από τα πιο καλά οχυρωμένα κάστρα στην Κρήτη. Ήταν ένα από τα λίγα κάστρα που παρέμειναν στην κατοχή των Ενετών, μετά την κατάληψη του νησιού από τους Οθωμανούς.

Κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Κρητών ενάντια στους Οθωμανούς, η Γραμβούσα έπαιξε ένα σημαντικό, αλλά και παράξενο ρόλο. Οι Κρήτες επαναστάτες κατάφεραν να καταλάβουν το κάστρο το 1825. Μάλιστα, η Γραμβούσα ήταν το πρώτο τμήμα της Κρήτης που ελευθερώθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το νησί έγινε καταφύγιο για εκατοντάδες Κρητικούς επαναστάτες και τις οικογένειές τους.

Οι Οθωμανοί προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καταλάβουν και πάλι το κάστρο και το πολιόρκησαν για χρόνια. Οι απομονωμένοι Κρητικοί πάνω στο νησί κατέφυγαν στην πειρατεία ώστε να επιβιώσουν. Αυτές οι πειρατικές επιδρομές παρεμπόδιζαν σημαντικά το θαλάσσιο εμπόριο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, προκαλώντας έτσι την αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης, που έστειλε το γνωστό Έλληνα πολιτικό Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο να ηγηθεί ενός μικρού στόλου Βρετανικών και Γαλλικών πλοίων και να αντιμετωπίσει τους πειρατές. Η επιχείρηση υπήρξε επιτυχής και όλα τα πειρατικά πλοία καταστράφηκαν. Μετά την επιχείρηση, το κάστρο της Γραμβούσας περιήλθε στα χέρια των Άγγλων.

Ένα από τα πράγματα για το οποίο θα θυμάστε το κάστρο της Γραμβούσας είναι η υπέροχη θέα που προσφέρει προς τη θάλασσα και τη χερσόνησο της Γραμβούσας. Από πολλούς επισκέπτες θεωρείται ένα από τα πιο όμορφα τοπία της Κρήτης.

Η χερσόνησος της Γραμβούσας είναι ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της Κρήτης που έχει καταφέρει να διατηρήσει παρθένο το φυσικό της περιβάλλον. Η χερσόνησος, μαζί με το νησί Γραμβούσα, προσφέρουν μια υπέροχη ταξιδιωτική εμπειρία ξεχωριστής ομορφιάς που θα θυμάστε για πολύ-πολύ καιρό.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>