Γεράνι Κρήτης

Γεράνι Κρήτης: Ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό των Χανίων με όμορφη παραλία, σε μια ενδιαφέρουσα περιοχή.

 

Το Γεράνι Κρήτης είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό που βρίσκεται δυτικά της πόλης των Χανίων, ανάμεσα στον Πλατανιά και το Μάλεμε. Το Γεράνι στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο οικισμούς: τον οικισμό του Κάτω Γερανίου και τον οικισμό του Άνω Γερανίου, περίπου ένα χιλιόμετρο νοτιότερα.

Το Γεράνι Κρήτης βρίσκεται σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων από την πόλη των Χανίων, στο δρόμο προς τον Κίσσαμο. Θεωρείται πλούσιο χωριό, γνωστό για τα αγροτικά του προïόντα, όπως τα πορτοκάλια, το ελαιόλαδο και το κρασί.


Το Γεράνι Κρήτης στην ιστορία

Το Γεράνι Χανίων έχει μεγάλη και πλούσια ιστορία. Κάποιοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι εδώ βρίσκεται η ακριβής τοποθεσία της αρχαίας Κυδωνίας, μιας από τις πιο ισχυρές πόλεις των Μινωικών χρόνων, καθώς και ότι εδώ είχε χτιστεί ένας εντυπωσιακός ναός της αρχαίας μινωικής θεότητας Βριτομάρτιδος.

Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής, μια σκληρή μάχη έλαβε χώρα ανάμεσα στους Κρητικούς και τον Οθωμανικό στρατό, το 1867, τη χρονιά της Κρητικής επανάστασης. Ο Ιωάννης Παπαδογεωργάκης, ένας από τους πιο γνωστούς Κρήτες επαναστάτες (ή χαΐνηδες, όπως ονομάζονταν) γεννήθηκε εδώ. Λόγω της τόπου γέννησης του, ήταν επίσης γνωστός ως “γερανιώτης”..


Τα αξιοθέατα μέσα και γύρω από το Γεράνι Κρήτης

Κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε στο Γεράνι Χανίων είναι, φυσικά, η όμορφη παραλία του. Η παραλία στο Γεράνι είναι αμμώδης και μεγάλη – μήκους 2,5 χιλιομέτρων – με δέντρα τριγύρω. Η παραλία συνήθως δεν έχει πολύ κόσμο, όμως είναι σχετικά οργανωμένη με ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντουζ, W.C., κλπ.

Κοντά στην παραλία στο Γεράνι, θα βρείτε και τις περισσότερες απαραίτητες ανέσεις, όπως παραδοσιακές και μοντέρνες ταβέρνες, καφετέριες, μπαρ, καταστήματα και μίνι μάρκετ.

Αξίζει να επισκεφτείτε τα χωριά γύρω από το Γεράνι. Το Άνω Γεράνι, το Μόδι, το Λουτράκι, το Μανωλιόπουλο, είναι όλα παραδοσιακά, γραφικά χωριά, χαρακτηριστικά της αγροτικής Δυτικής Κρήτης, και όλα βρίσκονται μέσα σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων. Η φύση που τα περιβάλλει είναι πλούσια σε βλάστηση και μεγάλα δέντρα, όπως κυπαρίσσια, πλατάνια και πορτοκαλιές.

Ένα ενδιαφέρον αξιοθέατο είναι το μοναστήρι έξω από το Άνω Γεράνι. Ακόμη, ανάμεσα στο Γεράνι και στο Μόδι υπάρχει ένα παλιό μισογκρεμισμένο σπίτι, στο οποίο, όπως αναγράφεται στην επιγραφή, ο περίφημος Κρητικός συγγραφέας Ιωάννης Κονδυλάκης διετέλεσε καθηγητής στην αρχή του ταξιδιού του στον κόσμο των λέξεων.

Ανάμεσα στα χωριά Γεράνι και Μανωλιόπουλο, θα βρείτε το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας. Εδώ λαμβάνει χώρα ένα γνωστό πανηγύρι κάθε χρόνο στις 8 του Σεπτέμβρη.

Τέλος, άλλο ένα ενδιαφέρον αξιοθέατο κοντά στο Γεράνι Χανίων είναι η τοποθεσίες Καστέλλος και Άγιος Γεώργιος, οι δίδυμες κορυφές ενός λόφου ανάμεσα στα χωριά Βρύσες και Κουφός, κάτω από τις οποίες περνάει το ποτάμι Πλατανιάς (το ποτάμι Πλατανιάς αναφερόταν από τον Όμηρο ως Ιαρδανός). Η κορυφή του Αγίου Γεωργίου ονομάστηκε έτσι από την ομώνυμη εκκλησία.

Το Γεράνι Κρήτης είναι ένας καταπράσινος τόπος λίγο έξω από την πόλη των Χανίων, με ήσυχο περιβάλλον, με μια όμορφη παραλία και ενδιαφέροντα γειτονικά χωριά. Μια σύντομη επίσκεψη στο Γεράνι Χανίων και στη γύρω περιοχή, θα σας φέρει σε επαφή με την αγροτική και πιο παραδοσιακή πλευρά της Δυτικής Κρήτης.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>