Γαβαλοχώρι Κρήτης

Γαβαλοχώρι Κρήτης: Ένας τόπος με ιστορία, παράδοση και φυσικό τοπίο, μέσα στην καταπράσινη χερσόνησο του Αποκόρωνα Χανίων.

 

Το Γαβαλοχώρι Κρήτης είναι ένα γραφικό χωριό στο κέντρο της χερσονήσου του Αποκόρωνα, κοντά στα χωριά Βάμος και Δουλιανά. Βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης των Χανίων.

Παρόλο που είναι ένα αγροτικό χωριό, το Γαβαλοχώρι Κρήτης διαθέτει επαρκείς ανέσεις για τους επισκέπτες, όπως ταβέρνες, μια καφετέρια, ένα φούρνο, ένα μίνι μάρκετ και διάφορα καταστήματα. Το χωριό βρίσκεται πολύ κοντά – περίπου 4 χιλιόμετρα – από την υπέροχη παραλία της Αλμυρίδας.

Το χαρακτηριστικό όνομα του χωριού – Γαβαλοχώρι – προέρχεται από την οικογένεια Γαβαλά, που ήταν πολύ γνωστή κατά τη Βυζαντινή περίοδο.


Γαβαλοχώρι Κρήτης – ένα χωριό που σέβεται την παράδοση

Το Γαβαλοχώρι Χανίων έχει κτίρια πολλών αιώνων με πολύ ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική. Πολλά από αυτά τα παλιά κτίρια έχουν αναπαλαιωθεί προσεκτικά, όπως το ελαιοτριβείο του 18ου αιώνα με τις χαρακτηριστικές του αψίδες, το παλιό σχολείο και πολυάριθμα σπίτια.

Οι κάτοικοι του Γαβαλοχωρίου ιστορικά έχουν υπάρξει πολύ θρήσκοι. Χαρακτηριστικό της πίστης τους είναι οι 14 εκκλησίες μέσα και γύρω από το χωριό, από τις οποίες οι πιο γνωστές είναι η Παναγία, ο Άγιος Σέργιος και ο Άγιος Παύλος, που έχουν αναστηλωθεί με τρόπο αριστοτεχνικό.

Στην κεντρική πλατεία του Γαβαλοχωρίου βρίσκεται ο Γυναικείος Συνεταιρισμός χειροτεχνίας και αγροτουρισμού. Εκεί μπορείτε να αγοράσετε κάποια κομμάτια αυθεντικής παραδοσιακής Κρητικής τέχνης, όπως το “κοπανέλι”, μια λεπτεπίλεπτη δαντέλα φτιαγμένη στο χέρι, και διάφορα πλεκτά, είτε ως ενθύμιο, είτε ως δώρο.

Στο Γαβαλοχώρι Κρήτης υπάρχει, επίσης, το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, όπου θα μάθετε πολλά για την ιστορία και τον πολιτισμό του χωριού και της περιοχής γενικότερα. Στο μουσείο εκτίθενται κεραμικά, νομίσματα, όπλα και παραδοσιακές ενδυμασίες. Πολύ ενδιαφέρων είναι και ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του ίδιου του μουσείου, που αποτελεί διατηρητέο κτίριο. Συνδυάζει  τον Ενετικό και τον Οθωμανικό ρυθμό, καθώς οικοδομήθηκε και ανακατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ιστορικών περιόδων.

Όσον αφορά την ιστορία, ένα από τα πιο εντυπωσιακά πράγματα σε σχέση με το Γαβαλοχώρι είναι ότι κατοικείται από τη Νεολιθική εποχή μέχρι και σήμερα. Τα τελευταία τρεις χιλιάδες χρόνια, οι Μινωίτες, οι Αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και ύστερα οι Βυζαντινοί, οι Οθωμανοί και οι σύγχρονοι Έλληνες, έχουν όλοι αφήσει το σημάδι τους στην περιοχή.


Η πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή γύρω από το Γαβαλοχώρι Κρήτης

Η περιοχή που περιβάλλει το Γαβαλοχώρι είναι τόσο ενδιαφέρουσα  όσο και το ίδιο το χωριό.

Καταρχήν, η φύση γύρω από το χωριό είναι εκπληκτική.  Μπορείτε να κάνετε αλησμόνητους περίπατους στα μονοπάτια γύρω από το Γαβαλοχώρι Χανίων, μέσα στο γραφικό σκηνικό που δημιουργούν τα ελαιόδεντρα, οι χαρουπιές και τα βότανα της περιοχής.

Ένα μέρος ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος στο Γαβαλοχώρι Κρήτης είναι τα Ενετικά Πηγάδια. Βρίσκονται περίπου 1 χιλιόμετρο έξω από το χωριό – για να φτάσετε εκεί απλά ακολουθείστε τις πινακίδες. Αυτά τα πηγάδια έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην κοινωνία του Γαβαλοχωρίου κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας.

Κοντά στο χωριό θα βρείτε και το Ρωμαïκό νεκροταφείο.

Το Γαβαλοχώρι Κρήτης  είναι ένας τόπος μοναδικής ομορφιάς στο νομό Χανίων, όπου η ιστορία συναντά την παράδοση. Παρόλο που το χωριό δεν είναι τόσο γνωστό όσο ο γειτονικός Βάμος, το Γαβαλοχώρι Κρήτης είναι ένα μέρος που πρέπει να δείτε οπωσδήποτε όταν εξερευνάτε τη χερσόνησο του Αποκόρωνα Χανίων.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>