Βρύσες Κρήτης

Βρύσες Κρήτης: Μία πράσινη, δροσερή όαση στο νομό Χανίων, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων.

 

Οι Βρύσες Κρήτης είναι ένα παραδοσιακό αγροτικό χωριό στο νότιο τμήμα της χερσονήσου του Αποκόρωνα Χανίων, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων. Το χωριό βρίσκεται 30 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης των Χανίων, κοντά στον κεντρικό δρόμο που συνδέει τα Χανιά με το Ρέθυμνο. Υπάρχουν επαρκή δρομολόγια λεωφορείων προς το χωριό από τα Χανιά.

Το χωριό Βρύσες της Κρήτης είναι σχετικά μεγάλο και προσφέρει στους επισκέπτες του πολλές ανέσεις, όπως σούπερ μάρκετ και μίνι μάρκετ, ταβέρνες, καφετέριες, φούρνο, τράπεζα και σταθμό βενζίνης.


Βρύσες Κρήτης – το περισσότερο πράσινο που θα βρείτε στα Χανιά

Το χωριό Βρύσες βρίσκεται σε μία γόνιμη κοιλάδα με άφθονα νερά, πολλά δέντρα και πλούσια βλάστηση. Μέσα από το χωριό κυλάει ο ποταμός Βρυσανός.

Τα ψηλά δέντρα του χωριού, οι πηγές και ο ποταμός Βρυσανός, προσφέρουν όλα μαζί δροσιά, ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Το καλύτερο μέρος για να νοιώσετε τη δροσερή σκια είναι η κεντρική πλατεία του χωριού, όπου μπορείτε να καθίσετε πλάι στο ποτάμι κάτω από τα γέρικα πλατάνια και να απολαύσετε τον “φυσικό κλιματισμό” για τον οποίο είναι διάσημη η περιοχή!

Εκτός, όμως, από τη δροσιά, οι Βρύσες Χανίων είναι γνωστές και για έναν άλλο λόγο: για τα εξαιρετικά γαλακτοκομικά τους προϊόντα. Στις ταβέρνες του χωριού μπορείτε να απολαύσετε το τοπικό κατσικίσιο τυρί και γιαούρτι, γνωστά σε όλη την Κρήτη για τη χαρακτηριστική τους γεύση. Οι Βρύσες είναι επίσης ένα από τα καλύτερα μέρη για να δοκιμάσετε ένα από τα χαρακτηριστικά πιάτα της κουζίνας της Δυτικής Κρήτης: τις παραδοσιακές Σφακιανές πίττες με τυρί και μέλι.


Βρύσες Κρήτης – ένας τόπος με αξιοσημείωτη ιστορία

Το σημερινό χωριό είναι σχετικά καινούργιο, χρονολογείται γύρω στο 1925 μ.Χ. Ωστόσο, η περιοχή των Βρυσών έχει κατοικηθεί από τη Νεολιθική εποχή (γύρω στο 5.000 π.Χ.).

Πολύ κοντά στις Βρύσες Κρήτης υπάρχει ένας λόφος με δύο κορυφές, όπου έχει ανακαλυφθεί ένας αρχαίος Μινωικός οικισμός που χρονολογείται στα 1.500 π.Χ. Μερικά από τα ενδιαφέροντα ευρήματα του εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο των Χανίων.

Στη διασταύρωση του δρόμου από τις Βρύσες Χανίων με την εθνική οδό και την έξοδο προς Ρέθυμνο, υπάρχει ένα χαρακτηριστικό μνημείο των Βρυσών: η “Ελληνική Καμάρα”, μια γέφυρα πάνω από τον ποταμό Βρυσσανό, που κατασκευάστηκε τα Ελληνορωμαïκά χρόνια. Η γέφυρα χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα. Είναι φτιαγμένη από πέτρες, τοποθετημένες η μία δίπλα στην άλλη χωρίς να χρησιμοποιηθεί λάσπη ή άλλη ουσία για να τις κρατάει μαζί. Έχει ύψος περίπου 6,5 μέτρα.

Όσον αφορά τις τοπικές γιορτές, η πιο γνωστή είναι στις 7 Ιουλίου, προς τιμή της Αγίας Παρασκευής.

Οι Βρύσες είναι ένα αντιπροσωπευτικό χωριό της Κρητικής υπαίθρου, ένα εξαιρετικό μέρος για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, καθώς έχει άφθονο τρεχούμενο νερό και μεγάλα πλατάνια, ικανά να προσφέρουν δροσιά ακόμη και την πιο ζεστή μέρα. Η θέση τους κοντά στον κεντρικό δρόμο που συνδέει τα Χανιά και το Ρέθυμνο, κάνει τις Βρύσες Κρήτης έναν εύκολα προσβάσιμο, και ιδιαίτερα ενδιαφέρον προορισμό κατά τις καλοκαιρινές σας διακοπές στα Χανιά.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>