Αρχαία Πολυρρήνια, Χανιά

Πολυρρήνια: Mια ισχυρή πόλη-κράτος της αρχαιότητας στα Χανιά, σε μια τοποθεσία που προσφέρει εξαιρετική θέα σε δύο θάλασσες.

 

Η Πολυρρήνια υπήρξε μια αρχαία πόλη-κράτος στα σημερινά Χανιά, γνωστή σε ολόκληρη την Κρήτη στην εποχή της, που κυριαρχούσε για αιώνες στη δυτική ακτή της Κρήτης.

Σήμερα, κοντά στα ερείπια της αρχαίας πόλης της Πολυρρήνιας βρίσκεται το ομώνυμο χωριό που θυμίζει το ένδοξο παρελθόν της.


Πολυρρήνια Χανίων – μια πόλη χτισμένη για να αντέξει τις δοκιμασίες του χρόνου

Η αρχαία Πολυρρήνια χτίστηκε στην κορυφή ενός λόφου με ύψος μεγαλύτερο από 400 μέτρα. Η τοποθεσία της πόλης προσφέρει φανταστική θέα στη γύρω περιοχή.

Η πόλη ήταν καλά οχυρωμένη – πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι ήταν η πιο καλά οχυρωμένη πόλη της Κρήτης. Ένα τμήμα της ισχυρής οχύρωσης είναι ορατό μέχρι και σήμερα.

Το όνομα ‘‘Πολυρρήνια’’ προέρχεται από το ‘‘πολύ’’ και το “ρήνια”, που στα αρχαία Ελληνικά σήμαινε πρόβατα. Το όνομα υποδηλώνει ότι η κύρια ασχολία των κατοίκων της Πολυρρήνιας ήταν η κτηνοτροφία. Μπορεί αυτό να ήταν αληθές αρχικά, όμως, στην πορεία της ιστορίας, η πόλη και οι άνθρωποί της ήταν πολεμοχαρείς. Οι πολεμιστές της Πολυρρήνιας ήταν ιδιαίτερα επιδέξιοι – μπορούμε να πούμε ότι η Πολυρρήνια ήταν για την Κρήτη ότι η Σπάρτη για την Πελοπόννησο.

Εκτός από τις πολεμικές τους ικανότητες, οι κάτοικοι της αρχαίας αυτής πόλης ήταν και καλοί έμποροι. Υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που καταδεικνύουν ότι οι κύριες ασχολίες των ντόπιων ήταν η κατασκευή και το εμπόριο όπλων, που εκτός των άλλων έφερναν πλούτο στην πόλη. Η αρχαία Πολυρρήνια ήταν τόσο πλούσια που έκοβε το δικό της νόμισμα, στη μία πλευρά του οποίου υπήρχε το κεφάλι ενός ταύρου, που ήταν και το σύμβολο της πόλης.

Όσον αφορά τη θρησκεία, στην Πολυρρήνια λατρευόταν δύο θεές: η Άρτεμις και η Αθηνά. Κατά τις ανασκαφές στην ακρόπολη της Πολυρρήνιας βρέθηκε ένας ναός αφιερωμένος στην Άρτεμη. Επίσης, έχουν βρεθεί αρχαία νομίσματα, στα οποία εμφανίζεται η θεά Αθηνά ως πολεμίστρια, φορώντας περικεφαλαία και κρατώντας δόρυ.


Η πολυτάραχη ιστορία της αρχαίας Πολυρρήνιας

Η Πολυρρήνια υπήρξε μια αρχαία πόλη-κράτος με μεγάλη δύναμη. Το ίδιο, όμως, ίσχυε και για τη γειτονική της πόλη-κράτος στα ανατολικά, την Κυδωνία, που βρισκόταν δίπλα στη σημερινή πόλη των Χανίων. Στην πραγματικότητα η Κυδωνία ήταν πιο ισχυρή από την Πολυρρήνια.

Στα αρχαία χρόνια, πολλές φορές η Κυδωνία και η Πολυρρήνια  βρέθηκαν αντιμέτωπες σε μάχη. Γενικά, στην αρχαία Κρήτη, οι μάχες ανάμεσα σε πόλεις-κράτη ήταν συνήθεις και συχνές, με κύριες αιτίες τις εδαφικές διεκδικήσεις και τον ανταγωνισμό για τους φυσικούς πόρους.

Η Πολυρρήνια ιδρύθηκε στην αρχαϊκή περίοδο από τους Αχαιούς. Η πόλη άκμασε κατά την αρχαιοελληνική περίοδο, παρόλο που οι πόλεμοι ήταν συχνοί, ιδιαίτερα με την Κυδωνία. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, εκείνη την περίοδο, και ενώ ο Αγαμέμνονας επέστρεφε από την Τροία, σταμάτησε με το στόλο του στην Πολυρρήνια για να κάνει μια θυσία.

Όταν οι Ρωμαίοι ήρθαν στην Κρήτη, η Πολυρρήνια κινήθηκε γρήγορα και στρατηγικά και έκανε συμμαχία μαζί τους. Αυτό της έδωσε ένα σαφές πλεονέκτημα σε σχέση με τη γειτονική Κυδωνία. Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, και τα δυο λιμάνια της πόλης, τα Φαλάσαρνα και ο Κίσσαμος, άκμασαν. Σταδιακά, το επίκεντρο της δραστηριότητας μετακινήθηκε από την Πολυρρήνια στον Κίσσαμο.

Η Πολυρρήνια υπήρξε εξέχουσα πόλη και στα Βυζαντινά χρόνια, ωστόσο σε αυτήν την ιστορική περίοδο σταδιακά εγκαταλείφθηκε. Παρόλα αυτά, οι οχυρώσεις της Πολυρρήνιας χρησιμοποιήθηκαν για πολλούς αιώνες. Τα τείχη χρησιμοποιήθηκαν και ανακατασκευάστηκαν από τους Ενετούς. Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί το ότι πολλά από τα απομεινάρια της Αρχαίας Πολυρρήνιας χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτες ύλες για το χτίσιμο των σπιτιών και των κτιρίων του σημερινού χωριού της Πολυρρήνιας.

Η Πολυρρήνια υπήρξε μια διάσημη πόλη-κράτος του αρχαίου Ελληνικού κόσμου στα σημερινά Χανιά, που κατάφερε να ακμάσει για περισσότερα από χίλια χρόνια, κυρίως λόγω των πολεμικών ικανοτήτων των κατοίκων της. Παρόλο που τα ερείπια της αρχαίας πόλης δεν είναι τόσο εντυπωσιακά όσο άλλων αρχαίων πόλεων της Κρήτης, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε την Πολυρρήνια Χανίων τόσο για την πλούσια ιστορία της, όσο και για την εξαιρετική θέα που προσφέρει προς το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>