Αρχαία Λισσός Χανίων

Λισσός: Μια αρχαία πόλη στα Νότια του νομού Χανίων με αξιοσημείωτη ιστορία

 

Η Λισσός είναι μια αρχαία πόλη που βρίσκεται στα Νότια του νομού Χανίων, δυτικά της Σούγιας και σε αρκετά κοντινή απόσταση από αυτή.

Η αρχαία Λισσός υπήρξε ένα από τα δύο λιμάνια της αρχαίας Ελύρου – το άλλο λιμάνι της ήταν η Συία, πολύ κοντά στη σημερινή Σούγια στον Κρητικό νότο.


Αρχαία Λισσός Χανίων – η παραλία και πώς να φτάσετε εκεί

Η παραλία στη Λισσό είναι μικρή, σε αντίθεση με τη μεγάλη παραλία στη Σούγια, και με χαρακτηριστικά βότσαλα. Είναι σχετικά ανοιχτή στη θάλασσα και επηρεάζεται από τους ανέμους.

Καθώς η παραλία βρίσκεται κοντά σε αρχαιολογικό χώρο, δεν προσφέρονται ανέσεις στους τουρίστες, όπως καφετέριες, ταβέρνες και καταλύματα.

Δεν υπάρχουν δρόμοι που να οδηγούν στη Λισσό. Ο καλύτερος τρόπος για να πάτε είναι με καραβάκι από τη Σούγια. Είναι ένα ευχάριστο ταξίδι που διαρκεί 20 λεπτά περίπου.

Αν σας αρέσει το περπάτημα, μπορείτε να φτάσετε στη Λισσό με τα πόδια από τη Σούγια σε 1,5 με 2 ώρες. Το μονοπάτι από τη Σούγια στη Λισσό είναι σχετικά εύκολο και ξεκινά από το μικρό λιμάνι της Σούγιας. Αρχικά, για 30 περίπου λεπτά, θα περπατήσετε κατά μήκος ενός μικρού φαραγγιού. Ύστερα, θα αρχίσετε να ανεβαίνετε ένα λόφο πάνω από τη Σούγια, που προσφέρει υπέροχη θέα στη γύρω περιοχή. Θα συνεχίσετε μέσα από ένα μονοπάτι μέχρι να δείτε τη Λισσό να απλώνεται κάτω από το λόφο.


Λισσός Χανίων – μία ιστορική τοποθεσία με πολλά αρχαιολογικά ευρήματα

Όπως δείχνουν οι ανασκαφές, στα αρχαία χρόνια, η Λισσός ήταν μια πόλη στο σημερινό νομό Χανίων που ευημερούσε.

Η Λισσός ήταν μια από τις λίγες πόλεις στην αρχαία Κρήτη που είχε δικό της νόμισμα. Στη μια πλευρά του νομίσματός της υπήρχε το κεφάλι της θεάς Άρτεμις που λατρευόταν στην πόλη, και στην άλλη ένα δελφίνι. Κάποια άλλα νομίσματα που βρέθηκαν δείχνουν στη μια πλευρά ένα περιστέρι που πετάει, και στην άλλη ένα αστέρι με οχτώ ακτίνες, μαζί με το όνομα ‘‘Λίσσιον’’, που σημαίνει “της Λισσού”.

Στη Λισσό οι ανασκαφές αποκάλυψαν το μεγαλύτερο αριθμό γλυπτών, μεγάλων και μικρών, από οποιαδήποτε άλλη αρχαία πόλη της Κρήτη, μετά τη Γόρτυνα, τη Ρωμαϊκή πρωτεύουσα της Κρήτης. Σήμερα, αυτά τα γλυπτά εκτίθενται σε δύο διαφορετικά μουσεία της Κρήτης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Ακόμη, οι ανασκαφές στη Λισσό έφεραν στο φως ένα θέατρο, ένα υδραγωγείο, ένα νεκροταφείο, αλλά το πιο εντυπωσιακό και σημαντικό κτίσμα από όλα είναι ο ναός του Ασκληπιού ή Ασκληπιείο.

Το Ασκληπιείο υπήρξε πιθανώς ο κύριος λόγος για τον πλούτο της πόλης. Στην αρχαία Ελλάδα οι ναοί του Ασκληπιού, του θεού της ιατρικής, ήταν τα νοσοκομεία εκείνης της εποχής. Πολλοί άνθρωποι από την ευρύτερη περιοχή πήγαιναν στο Ασκληπιείο για να θεραπευτούν. Στα αρχαία χρόνια τα νερά της Λισσού θεωρούνταν ιαματικά και στο Ασκληπιείο πολλές παθήσεις θεραπεύονταν με μεθόδους που σήμερα καλούμε ολιστική ιατρική. Το Ασκληπιείο της Λισσού καταστράφηκε, τελικά, από σεισμό, όμως το δάπεδο του, που αναπαριστά ζώα και γεωμετρικά σχήματα της εποχής, έχει σωθεί.

Κατά τη Ρωμαϊκή και την Πρωτοβυζαντινή περίοδο η Λυσσός ήταν ακόμη μια ακμάζουσα πόλη. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη Βυζαντινή περίοδο η πόλη ήταν έδρα επισκόπου, κάτι που αποτελούσε προνόμιο των πιο σημαντικών πόλεων της εποχής.

Η Λισσός Χανίων είναι μια εντυπωσιακή αρχαία πόλη με τα αρχαία ερείπιά της – κολώνες και μισογκρεμισμένα κτίρια – διάσπαρτα στην περιοχή του αρχαιολογικού χώρου. Η εγγύτητά της στη Σούγια, και το ευχάριστο ταξίδι, είτε με καραβάκι είτε με τα πόδια, κάνει τη αρχαία Λισσό ένα ιδιαίτερο μέρος για να επισκεφτείτε όταν είστε στην Κρήτη και το νομό Χανίων.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>