Ακρωτήρι Κρήτης

Ακρωτήρι Κρήτης – μια χερσόνησος κοντά στα Χανιά, με όμορφες παραλίες και εντυπωσιακά μοναστήρια που χτίστηκαν αιώνες πριν.

 

Το Ακρωτήρι Κρήτης είναι μια χερσόνησος κοντά στην πόλη των Χανίων, εκεί όπου τελειώνουν τα ανατολικά της προάστια.

Το Ακρωτήρι είναι μια χερσόνησος ιδιαίτερης σημασίας. Εκτός από την κοντινή του απόσταση από την πόλη των Χανίων, εκεί βρίσκεται και το Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων. Επίσης, το Ακρωτήρι αποτελεί και τη βορειοδυτική πλευρά του Κόλπου της Σούδας, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο λιμάνι της Δυτικής Κρήτης.


Ακρωτήρι Κρήτης – ένα μοναδικό φυσικό τοπίο

Το Ακρωτήρι έχει σχήμα κυκλικό. Στο νότιο και το κεντρικό του τμήμα είναι επίπεδο, αλλά στη βόρεια και την ανατολική του πλευρά βρίσκονται μεγάλοι λόφοι – με περισσότερα από 500 μέτρα ύψος – που σχηματίζουν ένα δύσβατο, βραχώδες έδαφος και ακτογραμμή. Γι’ αυτό το λόγο, στο Ακρωτήρι υπάρχουν ενδιαφέροντα μικρά φαράγγια, ιδανικά για πεζοπορία.

Το Ακρωτήρι Κρήτης έχει όμορφες παραλίες και χωριά που αξίζει να δείτε. Οι παραλίες στο Ακρωτήρι είναι δημοφιλείς στους κατοίκους των Χανίων, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι το Μαράθι, ο Καλαθάς και ο Σταυρός. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Σταυρό γυρίστηκε η διάσημη ταινία ‘‘Αλέξης Ζορμπάς’’. Άλλα μέρη που παρουσιάζουν ενδιαφέρον στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου είναι τα Κουνουπιδιανά, οι Κορακιές, το Πιθάρι και το Αρώνι.


Ακρωτήρι Κρήτης – Ιστορία και αξιοθέατα

Tο πιο γνωστό αξιοθέατο ιστορικής σημασίας στο Ακρωτήρι αποτελούν πιθανότατα οι Τάφοι των Βενιζέλων. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες πολιτικούς στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία. Υπηρέτησε ως πρωθυπουργός του αυτόνομου Κράτους της Κρήτης στα ταραχώδη χρόνια των αρχών του 20ου αιώνα και κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων. Θερμός υποστηρικτής της επανένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, διακινδύνεψε τα πάντα για να το πετύχει – και το πέτυχε. Αργότερα, ο Βενιζέλος έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας. Εξαίρετος διπλωμάτης και ηγέτης με όραμα, ο Βενιζέλος υπήρξε ένας από τους πολιτικούς που επηρέασαν καθοριστικά το προφίλ της σύγχρονης Ελλάδας.

Δίπλα στον τάφο του Ελευθερίου Βενιζέλου βρίσκεται ο τάφος του γιου του Σοφοκλή, ο οποίος επίσης υπήρξε σημαντικός πολιτικός στην εποχή του. Η τοποθεσία των Τάφων των Βενιζέλων είναι μια από τις καλύτερες στη Χερσόνησο του Ακρωτηρίου: ανάμεσα σε ψηλά δέντρα, και με μια μικρή εκκλησία και ένα μνημείο στον χώρο, προσφέρει μια από τις πιο όμορφες θέες προς την πόλη των Χανίων και τη Βορειοδυτική Κρήτη.

Στη βόρεια πλευρά του Ακρωτηρίου βρίσκονται δύο από τα πιο γνωστά μοναστήρια της Κρήτης. Το πρώτο είναι η Αγία Τριάδα Τζαγκαρόλων. Ιδρύθηκε τον 17ο αιώνα από δύο αδέρφια Ενετούς μοναχούς, τον Ιερεμία και τον Λαυρέντιο Τζαγκαρόλους (το όνομα ‘‘Τζαγκαρόλων’’ προέρχεται από το επώνυμό τους). Τα δύο αδέρφια αναστήλωσαν το παλιό μοναστήρι που υπήρχε εκεί με τη βοήθεια πλούσιων οικογενειών της περιοχής και σήμερα είναι ένα από τα πιο όμορφα μοναστήρια που έχουν σωθεί από την εποχή της ενετοκρατίας.

Περίπου 5 χιλιόμετρα από την Αγία Τριάδα, και ακολουθώντας ένα στενό ασφαλτοστρωμένο δρόμο που περνάει μέσα από ένα μικρό φαράγγι, βρίσκεται το δεύτερο φημισμένο μοναστήρι του Ακρωτηρίου, η μονή Γουβερνέτου. Η μονή αυτή είναι ένα μεγάλο τετράγωνο κτίριο γύρω από μια κεντρική αυλή, στην οποία βρίσκεται η εκκλησία της Παναγίας. Το μοναστήρι είναι οχυρωμένο εξαιτίας των πειρατικών επιδρομών των περασμένων αιώνων, και χρονολογείται από τον 16ο αιώνα. Η γύρω περιοχή είναι ιδανική για πεζοπορία.

Το Ακρωτήρι Κρήτης είναι μια ενδιαφέρουσα χερσόνησος πολύ κοντά στην πόλη των Χανίων. Εκτός από το μοναδικό της φυσικό τοπίο και τις όμορφες παραλίες, το Ακρωτήρι Κρήτης είναι ένας τόπος με αξιοσημείωτη θρησκευτική ιστορία που αξίζει να επισκεφτείτε και για τα ξεχωριστά μοναστήρια του.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>