Αγία Ρουμέλη Κρήτης

Αγία Ρουμέλη Κρήτης: Ένας τόπος όπου ο χρόνος στέκει ακίνητος, με υπέροχη παραλία και εκατοντάδες χιλιάδες μονοήμερους επισκέπτες, λόγω του διάσημου Φαραγγιού της Σαμαριάς.

 

Η Αγία Ρουμέλη Κρήτης είναι ένα μικρό χωριό στα νότια του νομού Χανίων σε μια πραγματικά υπέροχη τοποθεσία: ακριβώς στη νοτιότερη έξοδο του Φαραγγιού της Σαμαριάς, του μακρύτερου φαραγγιού της Ευρώπης.

Η Αγία Ρουμέλη δεν είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο. Μπορείτε να πάτε εκεί μόνο μέσα από το Φαράγγι της Σαμαριάς ή με καραβάκι από τα κοντινά χωριά Χώρα Σφακίων, Λουτρό, Σούγια και Παλαιόχωρα.

Παρά το ότι είναι αρκετά απομονωμένη, η Αγία Ρουμέλη Κρήτης έχει επαρκείς ανέσεις για τους ταξιδιώτες, όπως ταβέρνες, μίνι μάρκετ, ξαπλώστρες και ομπρέλες δίπλα στη θάλασσα και μπροστά από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ο κύριος λόγος είναι το γεγονός ότι κάποιοι από τους περισσότερους από 300.000 επισκέπτες ετησίως που διασχίζουν το Φαράγγι της Σαμαριάς μένουν μία με δύο νύχτες εδώ. Επιπλέον, η Αγία Ρουμέλη Χανίων, χάρη στην άγρια, απομονωμένη γοητεία της, προσελκύει πολλούς λάτρεις της φύσης που θέλουν να περάσουν τις διακοπές τους σε απόλυτη ηρεμία.


Η υπέροχη παραλία της Αγίας Ρουμέλης Κρήτης

Η Αγία Ρουμέλη ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλους προορισμούς των Χανίων για την υπέροχη της παραλία: μεγάλη, με κρυστάλλινα νερά, μικρά χαλίκια και τον περισσότερο καιρό χωρίς πολύ κόσμο, η παραλία της Αγίας Ρουμέλης είναι απόλαυση για τους λάτρεις της θάλασσας.

Το τμήμα της παραλίας που είναι μπροστά στο χωριό είναι πιο οργανωμένο, με καφετέριες πολύ κοντά στην παραλία και μερικές ξαπλώστρες και ομπρέλες. Η δυτική πλευρά της παραλίας γενικά δεν έχει πολύ κόσμο και είναι καλύτερη εφόσον θέλετε περισσότερη απομόνωση και ησυχία. Τέλος, στα ανατολικά της Αγίας Ρουμέλης βρίσκεται η γνωστή παραλία του Αγίου Παύλου, όπου μπορείτε να φτάσετε γρήγορα με καραβάκι από το χωριό.

Καθώς η Αγία Ρουμέλη Κρήτης είναι χτισμένη στο νοτιότερο άκρο του Φαραγγιού της Σαμαριάς, ακριβώς στην έξοδό του, οι επισκέπτες του χωριού και της παραλίας της Αγίας Ρουμέλης ποικίλουν ανά ώρα. Τα πρωινά, στις παραλίες επικρατεί ησυχία. Το μεσημέρι, πολλοί επισκέπτες του Φαραγγιού φτάνουν στο χωριό για κολύμπι, φαγητό και ξεκούραση μετά από τη μεγάλη πεζοπορία. Και τέλος, το απόγευμα, όταν οι περισσότεροι πεζοπόροι του Φαραγγιού της Σαμαριάς φεύγουν με το καραβάκι, η παραλία της Αγίας Ρουμέλης γίνεται και πάλι ήσυχη.


Αγία Ρουμέλη Κρήτης – ένα χωριό της θρησκείας και της ιστορίας

Από τα αρχαία χρόνια η τοποθεσία της Αγίας Ρουμέλης Χανίων υπήρξε τόπος λατρείας.

Πολύ κοντά στην Αγία Ρουμέλη ήταν η αρχαία πόλη Τάρα ή Τάρρα. Η Τάρα υπήρξε ένα σημαντικό θρησκευτικό κέντρο των Δωριέων και άνθισε κατά τη Ρωμαïκή περίοδο. Εκείνα τα χρόνια, στην Τάρα υπήρχε ο περίφημος ναός της ρωμαïκής θεάς Ρουμίνα ή Ρουμιλία. Έπειτα, όταν ο Χριστιανισμός ήλθε στην Κρήτη, στη θέση του ναού της Ρουμιλία χτίστηκε μια εκκλησία, αφιερωμένη στην Αγία Ρουμιλία. Τέλος, μέσα στους αιώνες, το όνομα της εκκλησίας άλλαξε σε Αγία Ρουμέλη, από όπου προκύπτει και το σημερινό όνομα του χωριού.

Η Αγία Ρουμέλη Κρήτης είναι ένα όμορφο, απόμερο χωριό στα νότια του νομού Χανίων, που έχει όμως εκατοντάδες χιλιάδες μονοήμερους επισκέπτες κάθε χρόνο, χάρη στη θέση του στη νότια έξοδο του μεγάλου Φαραγγιού της Σαμαριάς. Όμως το χωριό είναι γνωστό και για έναν άλλο, λιγότερο γνωστό λόγο: την υπέροχη παραλία της Αγίας Ρουμέλης, η οποία, με το εντυπωσιακό της φυσικό περιβάλλον, είναι μια από τις ωραιότερες παραλίες της Νότιας Κρήτης.

 

Βρείτε ξενοδοχεία στα Χανιά >>